Češi jsou stále náročnějšími turisty, požadují i lepší ubytování

Praha – V poslední době si Češi vybírají kratší dovolené, navíc stále častěji s ubytováním aspoň trochu na úrovni. Už jim nestačí jen ležet u vody a nic nedělat. Trendem jsou zážitky a poznávání, přitom v maximálním pohodlí a klidně jen v Česku.

Donedávna byla typicky česká dovolená čtrnáct dnů u moře v  Chorvatsku, s vlastní stravou a vlastní dopravou. Časy se ale výrazně proměnily. „Češi raději jezdí na více kratších dovolených místo jedné delší,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Velkým hitem se tak stávají prodloužené víkendy v evropských velkoměstech a hlavně domácí pobyty. Za prvních devět měsíců loňského roku dalo přednost dovolené v Česku před tou zahraniční několikanásobně více lidí. Typicky česká dovolená nyní znamená hlavně přírodu a aktivitu. Ve Velkých Karlovicích například nabízejí bike park, nordic walking nebo v zimě sněžnice.  

Na kolo, nebo do lázní?

Čechům se taky zalíbily jednodenní wellness výlety. Například na jižní Moravě jsou teď tři plně vybavené akvaparky, konkrétně v Brně, Blansku a Vyškově. Společně se snaží konkurovat dobře známým rakouským lázním v Laa an der Thaya, které jsou sice od Brna přes hodinu vzdálené, pro mnohé lidi přesto neodolatelné. „Snažíme se být na stejné úrovni. Samozřejmě nemáme tak teplou vodu, nemáme termály, ale snažíme se okoukat to nejlepší,“ vysvětluje správce Aquaparku Kohoutovice Zdeněk Balabán. 

Dalším zajímavým trendem je to, že Češi nemají zájem o ubytování nižší třídy. Zatímco počty dvou a jednohvězdičkových hotelů klesly za deset let na polovinu, luxusnější ubytování zažívá boom. „Vícehvězdičkové hotely jsou hodně vyhledávány. Kdo má na to, aby jel na dovolenou, rád si za ni připlatí,“ myslí si Dana Daňová z Centrály cestovního ruchu Zlínského kraje. 

I přes všechny novinky letos miliony Čechů vycestují na tradiční dovolenou k moři. Na ty se teď cestovní kanceláře chystají nejvíc. Hitem sezony přitom má být i letos Turecko. Mnohým turistům nahradí Tunisko nebo Egypt, kam se kvůli nedávným nepokojům ještě bojí jezdit.