Snížení ratingu zemí EU může být hrozbou i signálem k větší spolupráci

Brusel - Snížení ratingu devíti zemím eurozóny agenturou Standard & Poor's je signálem, že státy budou muset zrychlit spolupráci při záchraně eura. Dnes to napsal německý deník Financial Times Deutschland (FTD). Bulharský ekonomický týdeník Kapital zase soudí, že budoucnost společné měny je v rukou německé kancléřky Angely Merkelové. Podle analytiků a ekonomů samotné snížení ratingu není překvapení, je však špatnou zprávou i pro českou ekonomiku.

Financial Times Deutschland

„Dosud podniknuté kroky evropských vlád k fiskální unii nestačí k tomu, aby eurozónu dlouhodobě stabilizovaly. Eurozóna si už nemůže dovolit ztratit ani minutu. Každý další prodej dluhopisů má potenciál krizi ještě posílit.“

S podobným stanoviskem dnes přišel také španělský ministr financí Cristobal Montoro. „Je důležité, aby evropské instituce pochopily, že je čas udělat vše, co je jen možné, pro posílení eura,“ zdůraznil. Španělsko, které trpí nejvyšší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii snížení ratingu devíti evropských zemí značně znepokojilo.

Po urychlení protikrizových kroků volá i sama německá kancléřka, přestože Berlín nepovažuje snížení ratingu za nic překvapivého. Podle Merkelové to ovšem potvrzuje, že Evropskou unii čeká ještě dlouhá cesta k obnovení důvěry trhů. Zároveň vyzvala země EU, aby co nejrychleji přijaly dohodu o rozpočtové odpovědnosti a zavedly stálý záchranný fond.

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy
Zdroj: Gero Breloer/ČTK/AP Photo

Podle bulharského týdeníku Kapital je budoucnost společné evropské měny právě v rukou Merkelové. „Záleží na ní, zda (euro) přežije a jak bude eurozóna v budoucnu vypadat,“ napsal týdeník. Zároveň upozornil, že se Německo díky snížení ratingu Francii dostává do nové role a přestává platit klišé o francouzsko-německém motoru EU. „Nyní rozhoduje Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy může jen vést tiskové konference, na kterých její rozhodnutí vysvětluje,“ soudí týdeník.

Podle Ewalda Nowotného z Evropské centrální banky nyní hrozí problémy především Itálii, která letos bude muset refinancovat své dluhy. S&P jí přitom snížila rating o dva stupně na BBB+, a přiřkla jí tak stejnou známku, jakou má například Kazachstán. „V normální době by to bylo možné, ale v nervózní a složité době to může být problém. Z mého pohledu je prudké snížení italského ratingu pravděpodobně jeden z nejproblematičtějších kroků ratingové agentury,“ obává se Nowotny.

Reakce politiků a ekonomů na snížení ratingu (zdroj: ČT24)

Snížení ratingu pocítí i Česko

Itálie ale nebude podle analytiků zdaleka jediná, koho zhoršení ratingu potrápí. Komplikace zřejmě čekají i Českou republiku. „Všechny problémy eurozóny se nás dotýkají, jako bychom v ní byli,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Čím je komplikovanější situace v eurozóně, tím je to složitější pro Českou republiku,“ potvrdil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Už v pátek odpoledne kvůli snížení ratingu oslaboval kurz koruny.

David Marek

„Pokud se dluhová krize v eurozóně bude prohlubovat, hrozí i hlubší recese, a to by se následně velmi rychle přeneslo i do České republiky.“

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Prohlubování krize by ovšem podle Marka nemělo vliv jen na kurz koruny. Růst by zřejmě začaly také výnosy z českých dluhopisů, což znamená zdražení půjček pro stát na finančních trzích. Hlubší recesi by pocítila i česká ekonomika jako celek, soudí Marek i ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Politici: Snížení ratingu je scestné

Překvapení nad rozhodnutím S&P dal najevo evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. „Jsem v úžasu nad tím, jaký okamžik si agentura Standard & Poor's zvolila ke svému hodnocení, neboť nebere v potaz současné pokroky,“ uvedl. Podle něj jsou všechny evropské vlády i instituce mobilizovány v úsilí posílit kontrolu nad veřejnými financemi.

A reakce přicházejí i od dalších politiků a čelných představitelů Evropské unie. Podle eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna nebo rakouské vlády jde o scestné a nesrozumitelné rozhodnutí.

Francois Baroin, francouzský ministr financí

„Není to žádná katastrofa. Je to to samé, jako když student, který měl zatím ty nejlepší známky, teď dostane známku o stupeň nižší. Je to výborný rating. Dobrá zpráva to sice není, ale co se dá dělat.“

Slovensko, které si v hodnocení pohoršilo na známku A minus, se z výsledku nehroutí. „Rozhodnutí se netýká Slovenska, ale situace v eurozóně. Je to tlak na Evropskou unii, aby razantněji řešila nejen dluhovou krizi, ale samotnou podstatu, proč vznikla,“ prohlásil tajemník slovenského ministerstva financí Vladimír Tvaroška.

Slovensko a Německo jsou v tuto chvíli podle agentury Standard & Poor's jedinými dvěma zeměmi eurozóny, kterým by už hodnocení úvěrové spolehlivosti nemělo v nejbližší době klesat. Pro ostatních patnáct zemí měnové unie není výhled nijak optimistický.