Šéf daňové správy: Paušály jsou opravdu benevolentní

Praha - Pět tisíc korun – právě o tolik platí v průměru měsíčně na daních a na pojistném každý zaměstnanec víc než osoba samostatně výdělečně činná. Že jsou daňové paušály v České republice velice benevolentní, připustil v nedělních Otázkách Václava Moravce i generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek, podle kterého je nyní využívá většina živnostníků. Je to pro ně totiž pohodlné a navíc pak na daních a zákonném pojištění neplatí mnoho.

Osoby samostatně výdělečně činné tvoří v České republice víc než pětinu pracovní síly, ale na platbě daní se podílejí jen necelými dvěma procenty. Za nízkými odvody stojí mimo jiné daňové paušály. Právě proto se stále častěji hovoří o tom, že by se daňové paušály, které patří v porovnání s Evropou v Česku k těm štědřejším, mohly snížit.

„Výdajové paušály jsou v tuto chvíli opravdu benevolentní,“ podotkl Knížek, podle kterého není problémem jen samotná výše paušálů, ale i to, že se například advokáti a daňoví poradci sdružují do sdružení soukromých podnikatelů právě proto, aby ušetřili na daních. Na tento problém poukazuje i Strana soukromníků ČR. Premiéru Nečasovi proto navrhli, aby paušály mohli využít jen podnikatelé, jejichž obrat nepřevýší 25 milionů korun ročně. Nečas podle předsedy strany soukromníků Rudolfa Baránka údajně odpověděl, že argumenty strany chápe a cítí tuto cestu jako dobrý návrh. Prostřednictvím médií však premiér již dříve vzkázal ministru financí Miroslavu Kalouskovi, že s plánem na snížení paušálů nesouhlasí.

Odbory: Změna paušálů ano, ale ne bez důkladné analýzy

Po změnách v paušálech volá i Českomoravská konfederace odborových svazů. Nechce ale změny v žádném případě uspěchat a politiky nabádá k obezřetnosti. „Bez důkladné analýzy bychom k tomu neměli přikročit a opakovat věci, které se staly při změně paušálů v roce 2005,“ zdůraznil v Otázkách Václava Moravce makroekonom ČMKOS Jaroslav Ungermann. Právě po zvýšení paušálů v roce 2005 se začaly prudce rozevírat nůžky mezi odvody zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.

Posoudit by se podle Ungermanna v rámci analýz mělo postavení jednotlivých typů živnostníků a pak teprve rozhodnout, jakým způsobem je vhodné nastavit výdajové paušály. „Byl bych rád, kdybychom se do této diskuze a do analýz mohli zapojit co nejdříve,“ dodal.

Stát vybral loni na daních od osob samostatně výdělečně činných o 2,5 miliardy méně, než se předpokládalo. Výdajové paušály v současnosti využívá asi půl milionu živnostníků.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)