Experti chtějí novou bankovku - desetitisícikorunu s Havlem

Praha - Do peněženek by se Čechům mohla časem dostat nová bankovka. Numismatik Evžen Škňouřil navrhnul České národní bance, aby vydala bankovku s portrétem bývalého prezidenta Václava Havla. Nová bankovka by měla mít podle návrhu hodnotu 10 tisíc korun. Informuje o tom zpravodajský server Lidovky.cz.

„Myslím, že teď je na to vhodná doba. Málokdo si uvědomuje, že morální potenciál Václava Havla by byl tímto způsobem trvale zvěčněn a zároveň distribuován do celého světa,“ uvedl Škňouřil, předseda Evropské numismatické asociace. Zároveň upozornil, že s pozitivní odezvou na svůj návrh se u České národní banky ovšem zatím nesetkal. „Oni mi arogantně odpověděli, že se o tyto věci nemám starat. Ale pokud vím, tak mají přijímat podněty občanů,“ vyjádřil znepokojení Škňouřil.

Oficiální odpověď prý ale ještě z ČNB nedostal. „Mají na to třicet dní,“ podotkl. Postoj banky k iniciativě numismatiků se pokoušela zjistit i média, nikdo ale návrh nechtěl komentovat.

Atraktivní nejen pro sběratele

Škňouřil si myslí, že by nové bankovky vzbudily pozornost nejen sběratelů, ale i občanů, kteří by podle něj byli ochotni za speciální bankovní sérii s Havlovou bankovkou zaplatit i více, než by byla její reálná hodnota. „De facto by na tom podle mě ČNB vydělala,“ myslí si numismatik.

Bankovka dosud nejvyšší hodnoty - pětitisícikoruna - by se podle něj zároveň více dostala do oběhu. „Ve chvíli, kdy tu bude vyšší nominál a lidé si ho budou ukládat třeba do bezpečnostních schránek, tak pětitisícikoruna o tuto výsadu přijde a stane se běžným platidlem,“ míní Škňouřil.

V Česku se v souvislosti s uctěním Havlova jména dosud hovořilo především o přejmenování ruzyňského letiště. Pod petici, která tento krok iniciuje, se už podepsalo více než 80 tisíc občanů. Premiér Petr Nečas minulý týden řekl, že návrh na přejmenování letiště vláda posoudí na jaře. V Poděbradech zase chtějí po Václavu Havlovi pojmenovat školu a hned v několika českých městech se uvažuje o ulicích se jménem zesnulého prezidenta.