Stát doměřuje za podvody s DPH miliardy, vybere stovky milionů

Praha - Česká daňová správa od roku 2009 při stovkách kontrol přiznání hlavně daně z přidané hodnoty při obchodování s pohonnými hmotami doměřila na DPH dohromady 14,5 miliardy korun. Momentálně má dalších deset miliard pod tzv. zajišťovacími příkazy. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Skutečně vybrat se podle něj podařilo podstatně méně - stovky milionů.

Celková doměřená suma zní podle Knížka fantasticky. Sumy, které se ovšem nakonec podaří státu skutečně získat, už tak pěkný výsledek nepředstavují. „Blíží se to jedné miliardě,“ přiblížil, kolik stát na doměřené dani ve skutečnosti získá.

Knížek řekl, že právě podvody s DPH při obchodu s pohonnými hmotami jsou nejčastějším daňovým únikem. Míní, že nejen v České republice, ale v Evropě vůbec musí systém výběru DPH dostat zásadní impulz. Stav, kdy stát na základě tvrzení plátce DPH vyplácí peníze, se prý stává neúnosným. Riziko podvodů pak podle Knížka nesou hlavně komodity, s nimiž se velmi rychle obchoduje. V tuzemsku jsou to prý právě pohonné hmoty. Rizikové jsou ale i emisní povolenky.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Pokud jde o pohonné hmoty, naposledy se o údajném podvodu na DPH psalo v pátek. Protikorupční policie oznámila, že obvinila sedm lidí, kteří se podle ní podíleli na krácení daně z přidané hodnoty při nákupu nafty. Skupina podle kriminalistů nakupovala od listopadu 2009 do září 2010 od společností sídlících v jiných státech EU motorovou naftu, kterou do ČR dovážela v cisternách. Z nakoupené nafty skupina neodvedla DPH a následně ji prodávala prostřednictvím sjednaných prodejců za výrazně nižší ceny. Škodu kriminalisté odhadují na nejméně 810 milionů korun.