Bestsport si práci za stavbu vysočanské arény účtoval dvakrát

Praha - Bývalý management Bestsportu si nechal vyplatit 300 milionů navíc při stavbě předražené vysočanské arény. Vyplývá to z auditu společnosti Bestsport, který má Česká televize exkluzivně k dispozici. Podle jeho zjištění si lidé z bývalého vedení vedle standardního platu fakturovali za stejnou činnost další miliony přes své soukromé firmy.

Měla to být chlouba sportovců i celého Česka. Místo toho stáhla aréna ke dnu největší loterijní společnost v zemi a sportovcům vzala peníze. Audit nového vedení prozkoumal i smlouvy s nápisem „důvěrné“ a ukázal, že už během výstavby na ní tehdejší manažeři firmy vydělávali. 

Manažeři brali za jednu práci odměnu dvakrát. Většina smluv je jako přes kopírák - v předmětu činnosti má koordinaci prací, nebo poradenství, za které manažeři dostávali milionové odměny a žádné sankce. „Policie se tímto případem zabývá, byly zde zahájeny úkony trestního řízení, takže případ je v prověřování, v současné době se shromažďují listinné materiály a byl zadán znalecký posudek,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. 

Například Oldřich Kračmer z investičního oddělení si k běžnému platu v Bestsportu vyfakturoval ještě celkem 39 milionů korun za administrativní služby. Jeho kolega Karel Hudera, koordinátor výstavby, si navíc „vypracováním manuálu postupu prací“ vydělal 37,5 milionu korun. A Vladimír Klimeš z administrativy si zajišťováním investičního záměru haly Sazka přišel na 8,5 milionu. Všechny štědře honorované melouchy byly podle auditu bezdůvodné. Nikdo z lidí na kritizovaných smlouvách už v Bestsportu nepracuje. „Je to řádově mezi deseti dvaceti lidmi nebo subjekty,“ řekl Zdeněk Ertl, člen představenstva Bestsportu.

Pražská aréna patří mezi nejdražší v Evropě 

Jen samotná výstavba vysočanské arény vyšla zhruba na 7 miliard korun. O další téměř miliardu a půl ji prodražilo například vypracování projektu, nebo právě poradenská a zprostředkovatelská činnost. Podle auditu zbytečně vyplacených 300 milionů by sportovcům stačilo třeba na osm kompletních olympijských výprav nebo na stavbu šesti nekrytých stadionů pro rychlobruslení. Ve skutečnosti ale i samotná firma Bestsport skončila v úpadku.

Pod většinou smluv jsou navíc podepsáni Aleš Hušák nebo předseda ČSTV Pavel Kořan. Policie má smlouvy prošetřit do konce března, s tím, že pak rozhodne o dalším postupu.