Dividend se od evropských bank mnozí nedočkají

Londýn - Evropské banky budou vyplácet nižší dividendy než po pádu banky Lehman Brothers. Dohání je k tomu požadavky evropských regulátorů na kapitálovou přiměřenost. Do června totiž postižené banky musejí získat 115 miliard eur.

Dividendy nakonec nevyplatí například francouzské instituce Société Générale a Crédit Agricole, italská UniCredit a menší španělské banky. Peníze na doplnění kapitálu sice mohou získat odprodejem aktiv nebo od soukromých investorů, nejjednodušším způsobem je ale zadržet zisk. 

Petr Gapko, analytik GE Money Bank

„Mateřské banky nebudou vyplácet dividendy, ale budou si naopak stahovat dividendy ze svých dceřiných bank, a tyto budou vyplácet velké dividendy svým matkám.“ 

Krácení dividend by se tak mohlo týkat i bank v Česku. Naopak banky, které stojí mimo eurozónu, uvažují o navyšování výplat svým investorům. „Jednou věcí je, že banky mimo eurozónu drží méně dluhopisů dluhem zasažených zemí. Druhá věc je, že na banky mimo eurozónu nemá přímý vliv ECB. To znamená, že tyto banky mají trochu volnější ruce a trochu víc prostoru pro to, aby mohly dýchat,“ vysvětluje analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Akcionáře navýšením dividend potěší například britská Barclays nebo velké švédské banky. Švýcarská UBS pak dividendu vyplatí poprvé po pěti letech. Zbytek Evropy si ale bude muset na lepší časy počkat. Letošní rok totiž podle analytiků úlevu bankovnímu trhu nepřinese.

Vydáno pod