S&P snížila rating eurovalu

Londýn/New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's srazila hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability (EFSF) o jeden stupeň, z nejvyšší možné známky AAA na stupeň AA plus. Minulý pátek přitom agentura snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny, mezi nimiž byla i Francie.

Pokles ratingu EFSF znamená to, že se může snížit schopnost fondu půjčovat si na trzích relativně levné peníze. Nicméně S&P zdůraznila, že rating záchranného fondu by mohla vrátit na stupeň AAA, pokud členové eurozóny zvýší garance za úvěry. „Zásadní změna to není. Víme, že máme ještě další dvě konkurenční agentury, které se zatím tímto směrem nevyjadřují. V každém případě se všichni shodují na tom, že principiálně je situace neřešená,“ dodal profesor ekonomie a člen NERV Michal Mejstřík.

Tzv. euroval nemá sám o sobě žádný kapitál. Musí si tak zajišťovat úvěry, za které ručí silné státy eurozóny. Získané peníze pak fond půjčuje slabším členům eurozóny. Na pomoc fondu teď nejvíce spoléhá Řecko.

Podle šéfa EFSF Klause Reglinga si fond udrží efektivní úvěrovou kapacitu 440 miliard eur i bez ohledu na krok ratingové agentury. „Snížení ratingu na stupeň AA plus pouze u jedné agentury úvěrovou kapacitu EFSF ve výši 440 miliard eur nesníží,“ uvedl Regling. Dále dodal: „EFSF má dostatek prostředků, aby dostál svým závazkům v rámci současných a případně i budoucích programů, než začne v červenci 2012 fungovat (stálý záchranný fond) ESM.“

Draghi z ECB: Nespoléhejme se tolik na ratingové agentury

K dnešnímu kroku S&P prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi poznamenal, že už je čas, aby investoři a regulační orgány začali na ratingové agentury méně spoléhat. Dodal, že je třeba si položit otázku, jak jsou tyto ratingy důležité pro trh, pro regulátory a pro investory. ECB nemůže jednotlivé ratingy komentovat, umí si ale prý představit, že se bez ratingů lze obejít, míní Draghi. 

Mario Draghi, šéf ECB

„Nejistota kolem udržitelnosti ratingů některých zemí a kolem odolnosti finančního systému spolu s tristními vyhlídkami hospodářského růstu vedla v posledních měsících roku 2011 k obrovským poruchám normálního fungování finančních trhů a reálné ekonomiky.“

Přestože dluhopisy, které EFSF vydává, garantuje většina zemí eurozóny, rating fondu se odvíjí od zemí s ratingem AAA. Těch bylo až do pátku šest, po snížení ratingu devíti zemí eurozóny ale zbyly jen čtyři. Jejich garance ale nejsou dost vysoké na to, aby si fond udržel úvěrovou kapacitu 440 miliard eur (asi 11,3 bilionu korun).

Eura
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

V pátek srazila S&P rating devíti zemím eurozóny. Nejvyšší možnou známku AAA ztratily Francie a Rakousko, nižší rating má ale například i Španělsko nebo Itálie. Ze 17 zemí eurozóny se počet zemí, jejichž dluhopisy ratingová agentura hodnotí jako hodně špatnou investici, zvýšil na tři. Vedle Řecka se do této skupiny nově dostaly i Kypr a Portugalsko.

Agentura snížila ratingy evropských zemí i institucí podle hlavního ekonoma J&T Petra Sklenáře zejména kvůli tomu, že představitelé eurozóny nepracují dostatečně a problém není jen fiskální nedisciplinovanost, ale i vznik nerovnováh v rámci eurozóny a snížování konkurenceschopnosti.

Záchranný fond EFSF byl založen v květnu 2010 v reakci na potíže Řecka. Tomu ještě pomáhali ostatní členové Evropské unie a Mezinárodní měnový fond. Po této zkušenosti vznikl fond EFSF, který byl původně zamýšlen na tři roky, tedy do roku 2013. Jeho nástupcem má být zmíněný fond ESM, tedy Evropský stabilizační mechanismus. Vzhledem k potížím v eurozóně se lídři členských zemí rozhodli fond ESM zprovoznit o rok dříve. Nynější fond EFSF už pomohl financovat záchranu Irska a Portugalska.

Vydáno pod