Česká bankovní asociace očekává pokles ekonomiky o 0,1 procenta

Praha – Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 0,1 procenta. Předchozí odhady počítaly s růstem o 1,3 procenta. Hlavním důvodem zhoršení je vývoj evropských ekonomik. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle ČBA vzrůst o dvě procenta.

Podle dřívějších odhadů tuzemských finančních institucí by měla tuzemská ekonomika letos vykázat růst maximálně několik desetin procenta. Někteří ekonomové ale již delší dobu očekávají pokles ekonomiky.

Nejvíce se do vývoje české ekonomiky promítne dění v eurozóně – tam zatím vývoj hospodářství nevypadá nijak růžově. „Německo, eurozóna jsou pro nás to nejdůležitější. A protože pozorujeme zpomalovaní výkonnosti ekonomiky eurozóny, má to vliv i na zpomalení české ekonomiky,“ upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Do výsledků hospodářství se ale promítají i domácí vlivy – například nižší výdaje domácností. „Domácnosti jsou ve svých výdajích velmi opatrné, za což může obecná nejistota i nejistota na trhu práce,“ dodal Vejmělek.

„I když je pokles v eurozóně hlubší než prognóza pro ČR, česká ekonomika zřejmě poroste pomaleji než například ekonomika Německa. Vývoj u dalších obchodních partnerů bude pravděpodobně různorodý,“ uvedla v prognóze ČBA. Oživení ekonomiky očekávají analytici ČBA od letošního druhého pololetí, je ale podmíněno oživením v zemích eurozóny.

S odhadovanou letošní stagnací ekonomiky je dle ČBA spojeno i zhoršení nezaměstnanosti. Ta by měla letos stoupnout na 8,9 procenta. Inflace by i přes zvýšení nižší sazby DPH měla zůstat pod třemi procenty, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb.

Celkově by úvěry obyvatelstvu měly podle asociace letos i příští rok stoupnout o čtyři procenta. Na podzim ale ČBA odhadovala růst pro letošek na 5,7 procenta a pro rok 2013 na 6,5 procenta. Nižší růst pro rok 2012 očekává asociace i v případě úvěrů nefinančním podnikům, a to 1,5 procenta.

  • Budova České národní banky v Praze autor: V.Rejl, zdroj: V.Rejl
  • Česká spořitelna autor: ČT24, zdroj: ČT24

Díky nízkým úrokovým sazbám se tak podle předsedy vědeckého grémia ČBA Luďka Niedermayera podaří bankám zachovat i růst poskytovaných úvěrů.

„Banky budou i nadále slušně kapitalizované a hlavně máme banky, které jsou likvidní, a máme nízké úrokové sazby. Nehovoříme o růstu velkém, ale nějaký růst tam bude,“ uvedl Niedermayer.

Scénáře ekonomiky dle ČNB

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB ale vypracovala i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta.

ČBA poprvé vydala svoji makroekonomickou prognózu loni v lednu. Predikce zveřejňuje pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank a Komerční banky.