Zaměstnavatelé: Úvěr od Bruselu pomůže nastartovat ekonomiku

Praha – Představitelé zaměstnavatelů dali vládě návrh, jak nastartovat českou ekonomiku. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů mimo jiné navrhla vzít si úvěr od Evropské investiční banky (EIB) či zavést mikroúvěry pro malé firmy. Ministerstvo financí doručení návrhů potvrdilo.

„(Návrhy) budou předmětem jednání na zasedání tripartity s tím, že svůj názor nejprve sdělíme našim partnerům,“ prohlásil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Vláda by tak měla požádat EIB o úvěr 2,1 miliardy eur (asi 54 miliard korun), který by byl určený na spolufinancování operačních programů a bezprostředně navazujících projektů.

Podle odhadů zaměstnavatelů by díky půjčce mohlo v následujících třech letech získat práci až 180 tisíc lidí. To by vedlo k nárůstu daňových výnosů a příspěvků na sociální zabezpečení, zvýšení spotřeby předtím nezaměstnaných a k poklesu sociálních dávek v nezaměstnanosti.

První část půjčky by směřovala do dopravní infrastruktury 

Již první tranše půjčky za zhruba 0,5 miliardy korun směřovaná na investice do dopravní infrastruktury by například podle zaměstnavatelské konfederace mohla ekonomice přinést až 2,5 miliardy korun, a to bez efektu z nárůstu dopravních kapacit, snížení nehod a bez pákového efektu.

Semafor
Zdroj: ČT24

Splácení této části úvěru by se překrývalo s čerpáním. Nezvýšila by tedy podle zaměstnavatelů zadlužení ani v absolutní částce, výrazně by však snížila dluh a schodek v poměru k HDP. „Rozvojové záměry v jiných sektorech ekonomiky (věda, výzkum, vzdělání) by zřejmě přinesly ještě větší efekty, i když zřejmě v dlouhodobějším období,“ uvádí návrh.

Vláda by současně měla podat k evropskému globalizačnímu fondu návrh projektů na rekvalifikaci několika tisíc pracovníků veřejné správy a veřejného sektoru, ohrožených nezaměstnaností. Měla by také poskytnout z uvolněných zdrojů státní pomoc pro malé a středně velké podniky a zemědělce, navrhují zaměstnavatelé.

Mikroúvěry od Evropského investičního fondu se uplatňují v Nizozemsku či Belgii. Firmy do deseti zaměstnanců, které nejsou kvůli nedostatku zdrojů schopné získat úvěr od bank, mohou dostat zvýhodněnou půjčku až 25 tisíc eur, tedy asi 640 tisíc korun.