V ČR loni vzniklo nejméně nových firem za pět let

Praha – V Česku vzniklo loni nejméně firem za posledních pět let. Podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) se polovina z 22 tisíc nových společností zaměřila hlavně na nemovitosti, služby nebo stavebnictví. Do svých firem majitelé investovali přes 37 miliard korun registrovaného kapitálu, což je víc než třetina schodku státního rozpočtu.

Nejvíce nově vzniklých firem – 45 procent z celkového počtu – sídlí v Praze. Naopak nejméně jich vzniklo na Karlovarsku nebo Liberecku. „Souvisí to zejména s těžkou situací na trhu, kdy firmy musí bojovat o každou zakázku,“ míní analytička agentury Petra Štěpánová. Nejdynamičtěji dlouhodobě přibývá společností s ručením omezeným.

Nejvíce nových podnikatelských subjektů vzniklo v období ekonomického boomu v roce 2007, od té doby počet nově založených společností klesá. „Finanční krize v České republice se na zájmu o podnikání odrazila až s časovým odstupem. Ačkoliv tuzemská ekonomika mírně rostla, situace na trhu je obtížná. Nové podnikatelské aktivity navíc brzdí obavy z důsledků bobtnající dluhové krize, stejně jako očekávaný propad české ekonomiky v letošním roce a úsporná opatření ze strany státu,“ komentovala výsledky průzkumu Štěpánová.

Ke konci loňského roku ČEKIA ve svých databázích evidovala téměř 358 tisíc firem, z nichž naprostou většinu tvořily společnosti s ručením omezeným. Pouze necelých 7 procent firem byly akciové společnosti. Podle Štěpánové za tím stojí to, že založení společnosti s ručením omezeným je méně náročné na kapitál. Zatímco u s.r.o je do začátků potřeba podle zákona jen 200 tisíc, u akciové společnosti jsou to dva miliony.

ČEKIA odhaduje, že zhruba 20 procent společností zapsaných v obchodním rejstříku jsou tzv. mrtvé schránky, které nevykazují žádnou podnikatelskou činnost. V Česku se sice loni zaregistrovalo méně společností, přesto jich je ale stále víc, než kolik jich za stejné období zkrachovalo.

V česku vzniklo loni nejméně firem za pět let (zdroj: ČT24)
Vydáno pod