Světová banka: Bohaté a rozvojové ekonomiky porostou méně

Washington - Před možným prudkým zpomalením globálního ekonomického růstu v letošním roce varuje Světová banka (SB). Proto naléhá na rozvojové země, aby se připravily na šoky, které mohou být vážnější než v době krize v roce 2008. Současně snížila své odhady růstu rozvojových i rozvinutých zemí a v eurozóně očekává pokles ekonomiky.

Světová banka zhoršila v případě rozvojových zemí pro letošek svoji prognózu ekonomického růstu na 5,4 procenta z dosavadních 6,2 procenta a u rozvinutých zemí na 1,4 procenta z 2,7 procenta. U 17 zemí eurozóny ale očekává pokles ekonomiky o 0,3 procenta, doposud její odhad počítal s růstem o 1,8 procenta. Pro USA banka snížila výhled na 2,2 procenta z 2,9 procenta.

Za zpomalením růstu je krize v eurozóně i Indii nebo Brazílii

Za zastavením globálního růstu má stát především recese v Evropě a zpomalení v Indii, Brazílii a dalších rozvinutých zemích. Podmínky se mohou dále zhoršit, pokud se najdou další evropské země, které nebudou schopné si obstarat peníze na finančních trzích. „Globální ekonomika vstupuje do nové fáze nejistoty a nebezpečí,“ varoval hlavní ekonom banky Justin Yifu Lin. Považuje rovněž za reálné opakování situace ze září 2008.

Mnoho vlád je nyní ve slabší pozici než v době globální krize v roce 2008, a bude tak pro ně horší odpovědět na krizi, varoval Lin. Dluhy a rozpočtové deficity zemí jsou nyní převážně vyšší. Dodal, že v případě velké krize nebude žádná země ušetřena a pokles bude pravděpodobně delší a hlubší než ten minulý.

Komentář Lubomíra Lízala k ekonomickému vývoji v Evropě (zdroj: ČT24)

„Je velmi pravděpodobné, že většina evropských zemí včetně Německa vstoupila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku do recese,“ dodal ředitel pro rozvojové projekty SB Hans Timmer. Investoři již snížili své investice do rozvojových zemí. Ve druhé polovině loňského roku klesly podle agentur AP a Reuters v meziročním srovnání o 45 procent.