Apple zase žaluje Samsung v Německu, kvůli smartphonům

Berlín - Americká firma Apple opět žaluje v Německu svého konkurenta Samsung. Viní ho z porušení jejích patentových práv u deseti chytrých mobilních telefonů jihokorejského výrobce, mimo jiné u modelů Galaxy S Plus a Galaxy S II. Další z řady patentových sporů těchto rivalů bude Zemský soud v Düsseldorfu projednávat 28. srpna. Apple současně pokračuje v Německu v právním boji proti tabletům od Samsungu.

Podle amerického obra Samsung u některých svých chytrých mobilů okopíroval design populárního smartphonu iPhone od Applu, který má vzhledové prvky tohoto přístroje v Evropě registrované. V případě, že düsseldorfský soud námitky americké firmy uzná, hrozí Jihokorejcům zákaz prodeje jejich výrobků v Německu tak, jako to loni postihlo jejich tablet Samsung Galaxy Tab 10.1. U něj se nyní Apple snaží v Německu domoci i celoevropského zákazu prodeje, o němž by tamní justice měla podle agentury DPA rozhodovat 31. ledna.

Pokud nařčení německý soud uzná, hrozil by jihokorejcům u těchto přístrojů zákaz prodeje. Opakoval by se tak scénář z roku 2011, kdy Apple vysoudil zákaz prodeje tabletů Samsung v řadě zemí Evropy.

Apple kromě tohoto tabletu kvůli údajným shodným vizuálním prvkům s jeho plochým počítačem iPad právně v Německu napadl dalších pět modelů jihokorejského rivala. Tuto žalobu bude zemský soud v Düsseldorfu projednávat 25. září.

iPad2 a Samsung Galaxy Tab 10.1
Zdroj: ISIFA/EPA/ROBERT VOS

Samsung však neváhal a okamžitě vyrazil do protiútoku. Ještě na podzim žádal soud o stažení nového iPhonu z pultů v Itálii, Austrálii a Japonsku. Zákaz prodeje sice v Austrálii chvíli platil, tamní vrchní soud ho ale záhy zrušil.

V současnosti vedou Apple a Samsung kolem 30 právních sporů v deseti zemích světa, které jsou podle odborníků součástí jejich konkurenčního boje. Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety. V případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou společnost Nokia, která je nyní třetí.