Nezaměstnanost Britů nejvyšší za posledních 16 let

Londýn - Lidí bez práce je v Británii nejvíc za posledních šestnáct let. V listopadu se nezaměstnanost vyšplhala na 8,4 procenta, což souvisí i s podporou, kterou žádá nejvíce lidí od ledna 2010. Tento ukazatel vyvolává u řady Britů otázku, zda-li se ostrovní hospodářství neřítí do další recese.

Důvod hladu po práci

Krize v eurozóně. Největší obchodní partner totiž nemá o britský export zájem. Nezaměstnanosti nesvědčí ani škrty v rozpočtu, které znamenají propouštění ve státním sektoru. Vrásky na čele premiéru Davidu Cameronovi způsobila i 22procentní nezaměstnanost mladých lidí. Práci jich hledá víc než milion, tedy nejvíc za posledních dvacet let.

„Jakýkoli vzrůst nezaměstnanosti je pro mě zklamáním, tragédií je pak pro ty, kteří se nezaměstnanými stali. Proto se snažíme a budeme se snažit o to, aby se lidé zas vrátili do práce,“ říká britský premiér David Cameron.

Otázka nezaměstnanosti je pro nás prioritou. Počet nezaměstnaných je příliš vysoký, o tom není pochyb. Přemýšlíme, jaká opatření přijmout v těchto nezvykle těžkých časech, řekl v televizi BBC britský ministr pro zaměstnanost Chris Grayling.

Ztracená generace?

„Opozice dokonce hovoří o ztracené generaci mladých lidí, kteří nikdy nezískají pořádnou kvalifikaci, protože nenastoupí do práce a zvyknou si na život na podpoře. Pro mladé Brity je teď paradoxně snazší hledat práci v zahraničí než doma a mnozí se o to také snaží,“ říká Ivan Kytka, spolupracovník České televize.

Práci nebude snadné najít ani v dalších šesti měsících. Nezaměstnanost by se tak letos mohla stát jedním z hlavních ekonomických a politických témat, říká Peter Dixon, ekonom Commerzbank.

Naději na zlepšení dávají britské ekonomice, a tedy i nezaměstnaným, letošní olympijské hry. Ty do Londýna přilákají osm milionů turistů. Mohou tak nakopnout sektor služeb, jeden z motorů tamního hospodářství.

Nezaměstnanost v Británii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod