USA se straní zvyšování palebné síly MMF

Washington - Spojené státy nemají v úmyslu zvyšovat palebnou sílu Mezinárodního měnového fondu (MMF) a už dříve o tom informovaly své zahraniční partnery. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Američané si prý dovedou představit, že fond může hrát v Evropě klíčovou roli, Evropa si ale prý v první řadě musí pomoci sama. O zvýšení zdrojů MMF bude ve čtvrtek jednat skupina G20.

Měnový fond dnes oznámil, že si chce zajistit až půl bilionu dolarů (asi 10 bilionů Kč) na zmírnění dopadů finanční krize. Peníze potřebuje k tomu, aby mohl poskytnout nové úvěry až za bilion dolarů (asi 20 bilionů Kč) těm zemím, které jsou v největších problémech.

Zástupci amerického ministerstva financí loni v prosinci uvedli, že i když v zásadně nic nenamítají proti bilaterálním půjčkám, jak pro účely zvýšení objemů prostředků MMF navrhly evropské země, Spojené státy nemají nic takového v úmyslu. Americký Kongres by takový návrh prý zřejmě odmítl. Na tomto postoji se nic nemění ani teď, uvedlo ministerstvo.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ISIFA/EPA/Robert Ghement

Zdroje tvrdí, že MMF uvažuje o posílení objemu finančních prostředků nikoliv o 500 miliard, ale až o 600 miliard dolarů. Některé členské země ale trvají na tom, že Evropa musí nejprve sama udělat víc. To bude i jedno z hlavních témat zmíněné schůzky zástupců největších ekonomik G20.

Američané také poznamenali, že měnový fond nemůže suplovat úlohu masivní protipožární zdi, kterou by si jako ochranu před dalším šířením finanční krize měla vybudovat sama eurozóna.