Free rozhýbal francouzské mobilní vlny

Paříž - Francouzský operátor Free Mobile rozproudil po celé Evropě spekulace, zda je opravdu nutné za mobilní služby platit vysoké částky. S nabídkou neomezeného tarifu za pětistovku (19,99 euro) překonal všechny francouzské operátory a během prvních šesti dnů provozu získal půl milionu zákazníků. Proti drahému volání protestují i Češi a protesty rychle zaplavují sociální sítě.

Francouzský Free Mobile na oplátku za zaplacených dvacet euro poskytuje neomezené volání do všech mobilních sítí ve Francii, Kanadě a USA včetně Aljašky a Hawaje a také neomezené volání na pevné linky ve 40 zemích. Tarif zahrnuje i neomezené množství SMS a MMS zpráv a tři GB dat. Zhruba na padesátikorunu (dvě eura) pak vyjde tzv. sociální tarif, který nabízí 60 minut do všech sít a 60 SMS.

Xavier Niel, šéf Free Mobile 

„Určili jsme cíl tři miliony zákazníků, abychom zjistili, jestli jsme se ve svých ekonomických výpočtech nespletli. Myslíme si, že ne a že tyto ceny budeme moci ponechat. Pokud jsme se spletli, zavazujeme se nezdražit ceny pro první tři miliony zákazníků. Ale naopak pokud snížíme ceny, tak je snížíme pro všechny, včetně prvních tří milionů klientů.“

zdroj: mobilmania.cz

Velká francouzská mobilní revoluce probíhá podobně, jako když do Česka přišel nový mobilní operátor Oskar. Před francouzskými prodejnami se stojí fronty do noci - a pod křídla tamního operátora přechází denně asi 50 tisíc lidí. Tarif za pětistovku pro první tři miliony zákazníků nabízí neomezené SMS, MMS, připojení k internetu, volání nejen ve Franci, ale i po světě. Pro srovnání - podobný tarif by v Česku vyšel na šestinásobek.

Čeští operátoři se k tomu staví vyhýbavě. „Jsem přesvědčená o tom, že jde o krátkodobou nabídku, která za rok nebude v platnosti. Je to rozhodně extrém a takový tarif pro velké množství zákazníků, které operátor má, by byl likvidační,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Reportáž Veroniky Markové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Protesty proti drahému volání zaplavily sociální sítě

Proti drahému volání neváhají lidé protestovat - ve Francii i v Česku. Davy v ulicích se přitom staly v době sociálních sítí přežitkem. Právě na nich teď každých pět vteřin protestuje jeden nespokojený zákazník. Informace o levném tarifu nového francouzského operátora Free zaplnily operátorské profily na Facebooku, který je největší sociální sítí. „Na Facebooku se setkávají běžní uživatelé a vytvářejí vedle médií samostatnou nátlakovou sílu,“ vysvětlil Šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář.

Levnější volání chtějí i Češi

Tlaky na zlevnění volání sílí i v Česku. Na novém portále Akce, který umožňuje lidem spojit se ve větší skupiny, aby dosáhli větší vyjednávací síly, patří k nejpopulárnějším skupina, která sdružuje pro vyjednávání právě s mobilními operátory. Za krátkou dobu fungování portálu nasbírala už téměř 1 500 příznivců.

„Zvýšený zájem o toto téma pravděpodobně souvisí s chystanou aukcí na nové digitální frekvence, které mohou změnit podmínky na českém trhu,“ konstatoval mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Aukci na volné frekvence chce Český telekomunikační úřad vypsat do března. Vedle tří operátorů by se u nás mohl objevit nový – čtvrtý. Ten by mohl na vlně internetových protestů rozjet cenovou revoluci jako ve Francii.

V Česku je volání nejdražší ve střední Evropě – třeba Rakušané volají šestkrát levněji. Na podzim už proti cenám protestovaly desítky tisíc lidí a na hodinu si vypnuli své mobilní telefony. Politické body už na boji proti drahému volání začínají sbírat první poslanci.