FBI: Americký gang vydělal na akciích 62 milionů dolarů

New York - Poprask ve Spojených státech amerických. FBI řeší jeden z největších odhalených případů vynášení tajných informací. Obvinila už celkem 63 lidí. Čtyři z nich jsou zatčeni kvůli vyměňování si tajných informací, díky kterým vydělali na akciích společnosti Dell. Zatčeným hrozí vysoké postihy.

Jde o jednu z největších akcí svého druhu. Mezi obviněnými je spoluzakladatel hedgeového fondu Level Global Investors Anthony Chiasson nebo jeden z vedoucích pracovníků fondu Diamondback Capital Todd Newman. Stát usvědčil už 56 lidí a vyšetřování dál pokračuje. Gang měl na akciích vydělat celkem 62 milionů dolarů.

"Sedm mužů, které spojovalo přátelství nebo obchod, vynášelo čtvrtletní data o výnosech z firem Dell nebo Nvidia ještě před jejich zveřejněním. V zásadě všichni věděli předem, jak se budou akcie společností pohybovat, říká Janice Fedarcyk, zástupkyně ředitele FBI.

Organizovaná síť spolupracovníků

Tři z analytiků se přiznali a spolupracují při vyšetřování. Každé další přiznání vede podle státního zástupce k odhalení nových lidí, kteří byli do obchodů zapojeni. Chiasson a Newman jsou obviněni z poskytování informací v roce 2008, tajné informace si ale mohli vyměňovat i před osmi lety.

"Obvinění ukazují, že obchodování s informacemi se už stalo běžnou rutinou. Toto protizákonné chování podporují vysoce postavení lidé v různých investičních fondech, a to nebudeme tolerovat, říká státní zástupce státu pro jih New Yorku Preet Bharara.

FBI řeší vynášení tajných informací (zdroj: ČT24)