Daň z nemovitosti zvýšilo 403 obcí a měst

Praha - Navýšení daně z nemovitosti pomocí takzvaného místního koeficientu využilo letos 403 obcí a měst z celkového počtu 6 243. Nejvíce, 340 obcí, stanovilo místní koeficient na hodnotu dva. Loni využilo stanovení místního koeficientu u daně z nemovitosti celkově 299 obcí.

Koeficienty 2 až 5

Místní koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitostí s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Obce tak získaly tímto nástrojem možnost zvýšit své celkové příjmy. Daň z nemovitosti je stoprocentním příjmem obce.

Podle údajů Generálního finančního ředitelství například letos nově zavedla koeficient dva Mladá Boleslav, Kolín, Kutná Hora, Liberec nebo Most. Z loňské hodnoty dva na letošní čtyři zvýšila koeficient například obec Čestlice nebo Kamenice. Nejvyšší možný koeficient pět zavedly od letoška například Úvaly nebo obec Vysoká na Havlíčkobrodsku. Ze dvou na pět jej zvedly například Černošice v Praze-západ nebo Boží Dar.

Kolín
Zdroj: ČT24

Co je daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté ještě násobí koeficientem, který je stanoven dle velikosti obce, a případně právě místním koeficientem.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává jen jednou, a to po pořízení nemovitosti nebo v případě změny. Platit daň z nemovitosti je třeba každý rok, přičemž finanční úřady poplatníkům zasílají složenky s uvedenou výší stanovené daně. Pokud celková daňová povinnost u jednoho správce daně činí méně než 30 korun, daň se neplatí. Daň z nemovitosti je třeba uhradit do konce května.

Na dani z nemovitosti loni stát vybral 8,57 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo 8,75 miliardy korun. V letech 2004 až 2008 stát vybíral na dani z nemovitosti kolem pěti miliard korun ročně.