Hackeři se zaměří na chytré telefony a tablety

Praha - Spam už nevydělává jako dřív. Piráti na něm loni vydělali v uvozovkách jen půl miliardy dolarů. Tedy o víc než polovinu míň než loni. V ČR se množství spamu snížilo o 88 procent. I proto se počítačový zločin začíná přesouvat do nových oblastí. Hackeři se začínají zajímat o data v chytrých mobilních telefonech.

Spamy na ústupu

Internetové podzemí mění taktiku, což je dobrá zpráva pro e-mailové schránky. Spamu ubývá. Za poslední rok kleslo množství nevyžádané pošty na třetinu. Stále jde ale o víc než sto miliard e-mailů za měsíc.

Nejvíce spamu, 13 procent, pocházelo z Indie, z ČR to bylo 0,43 procenta. Důvodem poklesu bylo zastavení aktivit některých velkých počítačových sítí, které zprávy rozesílaly, zatčení konkrétních osob i orientace hackerů na výnosnější aktivity.

Největší útoky letos piráti chystají na chytré telefony a tablety

„Oba tyto technologické trendy se stále více uplatňují ve firmách a zvyšují produktivitu práce. Zároveň ale, pokud se nedbá na jejich dostatečné zabezpečení, mohou přinášet rizika,“ uvádí Jiří Devát, generální ředitel české pobočky Cisco, které je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb.

Firmy podle Deváta budou muset své bezpečnostní systémy přizpůsobit příchodu nových technologií a také nové generaci zaměstnanců, kteří preferují možnost pracovat odkudkoliv. Využívají k práci soukromá zařízení a neváhají porušovat bezpečnostní pravidla, když jim to pomůže ke splnění úkolu.

Hacktivismus

Cisco také pro letošek předpovídá rozvoj takzvaného hacktivismu, kdy kybernetické útoky nejsou motivované ziskem, ale snahou dosáhnout určitých idejí nebo cílů. Pokračovat budou i útoky na kritickou infrastrukturu jednotlivých zemí.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)