Úřady v USA uzavřely megaupload.com

Washington - Americké úřady uzavřely jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů megaupload.com a obvinily jeho majitele a pět dalších manažerů z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví. Server prý sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů. Megaupload označil tato obvinění za „groteskně přehnaná“.

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zahájilo trestní stíhání zakladatele služby Kima Schmitze, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, a pěti manažerů firmy. Schmitz a tři jeho spolupracovníci byli už zadrženi na Novém Zélandu, po dalších dvou se pátrá.

Podle žalobců si zakladatel firmy Schmitz, který je německého původu a je občanem Německa a Finska, jen v roce 2010 nezákonně vydělal 42 milionů dolarů.

Těsně před zablokováním serveru se na webových stránkách slavného serveru objevilo prohlášení, že obvinění z porušování zákonů o copyrightu jsou „groteskně přehnaná“. Velká většina obsahu je podle prohlášení bez závad.

Megaupload si oblíbila i Alicia Keys

Odborníci řadí megaupload.com mezi patnáct nejnavštěvovanějších serverů na světě. Oblibu si získal nejen svou velikostí a funkčností, ale i díky přízni mnohých celebrit, které služby serveru propagovaly. Patří k nim například americká zpěvačka Alicia Keys nebo rapper Kanye West.

Mnozí uživatelé služby údajně využívali megaupload.com ke sdílení filmů, televizních show a hudby. Server rovněž za poplatek umožňoval rychlejší umístění a stažení souborů a vydělával jako nosič reklamy.

Kongres USA proti počítačovým pirátům

K akci americké justice došlo jen několik hodin poté, co znalostní server Wikipedia odpojil na 24 hodin ze sítě své služby na protest proti zákonům chystaným v USA proti internetovému pirátství. Navrhované právní předpisy podle Wikipedie a dalších internetových firem ohrožují svobodu na internetu.

Americký Kongres projednává dva zákony proti počítačovému pirátství. Podle nich by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat, aby americkým uživatelům zablokovaly stránky s odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu.