Jednání o půjčce s Maďarskem je podmíněno nezávislostí banky

Brusel - Zahájení jednání o případné preventivní půjčce pro Maďarsko je podmíněno splněním požadavků EU, která požaduje zajištění plné nezávislosti tamní centrální banky. V Bruselu to po jednání eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna se zástupci Budapešti řekl Rehnův mluvčí Amadeu Altafaj.

Právě nezávislost centrální banky, která je podle kritiků narušena nedávno přijatými maďarskými ústavními zákony, je jednou z věcí, kvůli nimž komise před několika dny spustila právní proceduru proti Maďarsku. Dalším důvodem je požadavek Bruselu na zajištění nezávislého fungování soudů. Konkrétně jde hlavně o změny týkající se věku odchodu do důchodu soudců.  

Maďarsko by s EU a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) chtělo dohodnout záložní či preventivní úvěr. Ministr Tamás Fellegi, který je pověřen jednáním s mezinárodními finančními institucemi, po jednání prohlásil, že jeho země nepotřebuje bezprostředně finanční pomoc a zdůraznil, že usiluje jen o preventivní půjčku. Částku, o kterou by se mělo jednat ovšem neuvedl. Musí jít o takovou sumu, která by uspokojila trhy.

Maďarsko se už nechalo slyšet, že je připraveno o sporných normách, jejichž úpravou Brusel jednání i případnou půjčku podmiňuje, s unijními představiteli jednat. Již v úterý se proto v Bruselu setká předseda Evropské komise José Barroso s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

„Dohodli jsme se na tom, že se musíme shodnout na interpretaci a porozumění nezávislosti centrální banky,“ řekl dnes Fellegi. Splnění podmínek pro vyjednávání je podle něj v dosahu. „Neočekávám dlouhá či složitější jednání než normálně,“ podotkl. „Je velmi jasné, že je v zájmu obou - EU a Maďarska - aby tato vyjednávání začala co nejrychleji,“ uvedl maďarský vyjednávač. Začátek jednání by podle něj mohl být dobrým signálem pro trhy. Maďarský forint posílil ve středu a ve čtvrtek o procento v rámci nadějí, že se maďarská vláda nakonec s EU a MMF dohodne.

Viktor Orbán, maďarský premiér:
„Je jenom jeden bod, kde by dohoda mohla být problematická. Komisi vadí, že guvernér centrální banky a členové měnové rady skládají přísahu před parlamentem. Je to symbolické gesto vycházející z naší historie. O tom ještě chceme vyjednávat.“

Maďarsko jedná o finanční pomoci s EU a MMF (zdroj: ČT24)