IKEA hlásí za loňský rok rekordní tržby

Stockholm – Švédská nábytkářská společnost IKEA zaznamenala za loňský fiskální rok rekordní zisky díky růstu prodeje téměř na všech trzích. Největší prodejna nábytku na světě loni měla nárůst čistého zisku za rok do konce srpna 2011 o 10,3 procenta na 2,97 miliardy eur (75,4 miliardy Kč). Společnost loni zároveň otevřela sedm nových obchodů, o rok dříve to bylo 12. A i pro letošní rok chce expandovat. Jako největší příležitost vidí v rychle rostoucím indickém trhu. V České republice IKEA provozuje čtyři obchodní domy a je největším prodejcem nábytku v ČR.

Tržby stouply o 6,9 procenta na rekordních 25,17 miliardy eur. Tržby rostly téměř ve všech zemích, nejvíce pak v Rusku, Číně a Polsku. Nižší však byly v některých zemích jižní Evropy, například v Řecku. „Zvýšili jsme podíl na trhu více méně na všech trzích,“ uvedl generální ředitel Mikael Ohlsson. Dodal, že od září tržby dále rostou.

Na konci srpna tak měla IKEA 287 obchodů ve 41 zemích. V letošním roce plánuje investovat tři miliardy eur do obchodů, továren a maloobchodních center a také do expanze svých větrných elektráren a solárních zdrojů na výrobu energie.

IKEA za posledních deset let expandovala na rozvíjející se trhy, jako je Rusko a Čína. Téměř 79 procent jejích tržeb však stále pochází z Evropy. V příštích dvou až třech letech chce otevřít obchody v Srbsku a Chorvatsku a nedávno koupila pozemky v Jižní Koreji. Největší příležitosti však vidí v Indii, která je rychle rostoucím trhem s 1,2 miliardy obyvatel. Indie nedávno schválila zákony uvolňující podnikání zahraničních firem v zemi.