Levné hypotéky už Američany nevzrušují

New York - Americké hypotéky jsou levnější než při vypuknutí hypoteční krize. Tak nízký úrok za půjčku na dům Američané neplatili už víc než půl století. Velký zájem o nové domy ovšem není. Spotřebitele odrazují přísné podmínky a nejistá budoucnost.

Za hypotéku na třicet let zaplatí Američané úrok 3,88 procenta. Vysoká nezaměstnanost a pomalu rostoucí mzdy ale spotřebitele od nákupu nemovitostí odrazují. „Za posledních pět týdnů počet žádostí o nové hypotéky vzrostl pouze o šest procent, což není žádná velká sláva, zejména připočteme-li, že ta základna, ze které roste, je docela nízká. Trh je nadále spíše ospalý,“ komentoval situaci Radim Dohnal, analytik Saxo Banky. 

Další hypoteční krize tak zatím nehrozí. Ti, kteří si půjčku dovolit mohou, ji už mají. A noví zájemci o úvěr na bydlení teď musí plnit mnohem přísnější kritéria než dřív. To znamená vyšší zálohy a vyšší příjmy. 

Nálada ve stavebnictví se díky levným hypotékám sice postupně zlepšuje, ovšem důvodů k optimismu příliš není. Loni se totiž domy prodávaly nejméně za padesát let. Dokud tedy spotřebitelé nezačnou ekonomice opět věřit, americký trh s hypotékami výrazné oživení nečeká.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)