Drogerie Schlecker je v insolvenci

Berlín - Největšímu prodejci drogerie v Německu, firmě Schlecker, došly peníze. Před pár dny firma oznámila, že stovky svých poboček uzavře. Dnes v prohlášení uvedla, že na sebe v nejbližší době podá insolvenční návrh. České prodejny by to ale ovlivnit nemělo.

Schlecker se snaží zachránit už několik let. Majitel rodinného podniku Anton Schlecker dokonce ve snaze ozdravit chřadnoucí podnik předal jeho vedení svým dětem. Zbytečně. Podle předběžných výsledků firma vloni zase skončila v mínusu. „Nezbytnou restrukturalizaci nemůžeme provést tak rychle, jak by bylo potřeba. Zejména když nám nevyšel plán překlenovacího financování,“ zní vyjádření firmy Schlecker. Insolvence by teď firmu, která má jen v Německu kolem 30ti tisíc zaměstnanců, měla zachránit před krachem.

„Cílem insolvenčního řízení je dál fungovat a zachránit a neztratit pracovní místa,“ uvedl Petr Doležal, ředitel Schlecker v České republice. Schlecker v Česku zatím problémy nemá a ani je v nejbližší době neočekává. Německá firma ji vlastní přes svou dceřinnou společnost ve Španělsku, takže na ní není přímo navázaná. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

„Majetkové propojení tady samozřejmě je, vlastní naše akcie ze sta procent, ale ten business v Čechách probíhá samostatně, samozřejmě spoluprací s Německem, ale v zásadě samostatně,“ ujistil Doležal. Přesto se potíže nedají úplně vyloučit. Firma bude muset šetřit a aby se zbavila dluhů, mohla by některé své části prodat. „Na Českou společnost by to mohlo dopadnout tak, že by v rámci reorganizace došlo k prodeji české společnosti potažmo španělské společnosti a tím ke změně majitele. Majitel by následně mohl provádět jakékoliv změny,“ informoval advokát Stanislav Servus. 

Firma nyní v Česku provozuje 145 obchodů, kromě Německa má na 3 tisíce dalších i v Rakousku, Francii, Itálii nebo Polsku. Stovky poboček - hlavně v Německu - už ale musela kvůli špatným výsledkům zavřít.