Nejvyšší šéfové výrobce BlackBerry odstoupili z funkcí

Waterloo (Kanada) - Dva nejvyšší šéfové kanadské firmy Research In Motion (RIM), která proslula svými chytrými telefony BlackBerry, odstoupili pod tlakem nespokojených investorů ze svých funkcí. Novým generálním ředitelem se stane dosavadní provozní ředitel Thorsten Heins, který do RIM přišel před čtyřmi roky z německého konglomerátu Siemens. Zakladatel firmy Mike Lazaradis a jeho společník Jim Balsillie opouštějí posty nejvyššího výkonného šéfa a předsedy správní rady po téměř dvaceti letech. V čele správní rady je nahradí Barbara Stymiesová.

„V růstu každé úspěšné společnosti přijde čas, kdy zakladatelé uznají potřebu předat taktovku novému vedení. Jim a já jsme předstoupili před správní radu a řekli, že podle nás takový čas právě nastal,“ uvedl ve sdělení Lazaridis. Podle RIM podali svou rezignaci v sobotu a zůstanou členy správní rady.

Firmu nejspíš koupí Samsung

Kdysi průkopnická firma má nyní těžké problémy kvůli silné konkurenci chytrých telefonů a jejich softwarových platforem od společností Apple a Google. Minulý týden se objevily zprávy, že RIM je na prodej a jedním ze zájemců je údajně jihokorejský elektrotechnický gigant Samsung Electronics, největší světový výrobce „smartphonů“.

RIM před lety uvedla na trh komunikátor BlackBerry, který byl dlouho jedničkou ve svém oboru. Firma ale s nástupem konkurenčních výrobků začala podíl na trhu ztrácet a v poslední době ji pronásledovaly i technické problémy a odklad v uvádění nových produktů na trh. Kvůli tomu se její tržní hodnota propadla z více než 70 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) před několika leta na nynějších necelých devět miliard dolarů.

BlackBerry
Zdroj: ČT24/BlackBerry

RIM v problémech: Představení tabletu odloženo

RIM minulý měsíc oznámila, že uvedení nových telefonů, které jsou klíčem k její budoucnosti, odloží na druhou polovinu tohoto roku. Její tablet PlayBopok, který měl být odpovědí na iPad společnosti Apple, si spotřebitele příliš nezískal a RIM jej musela začít prodávat s hlubokou slevou. V říjnu její síť postihly rozsáhlé výpadky, což otrávilo miliony uživatelů BlackBerry po celém světě.

Aktivisté mezi investory v posledních měsících volali po tom, aby RIM uvedla do svého čela „transformačního“ lídra, který by oživil její produkty a resuscitoval její kdysi špičkovou image. Analytici ale pochybují, zda Heins jako dlouholetý člen managementu a pouhý „inženýr“, může takovýto úkol splnit. „Nejsem si jist. zda inženýr jako nový výkonný šéf bude schopen řešit ústřední problémy, jimž RIM čelí,“ řekl agentuře Reuters Michael Urlocker z makléřské firmy GMP Securities.

Vydáno pod