Benzin je příliš drahý, spotřební daň se ale snižovat nebude

Praha – Peněženky řidičů se v uplynulém týdnu mimořádně vyprázdnily, protože ceny pohonných hmot překonaly nové rekordní hodnoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil podle firmy CCS v průměru o 56 haléřů na 36 korun za litr. Ještě před rokem to přitom bylo téměř o tři koruny méně. Cena litru nafty se zvýšila o 68 haléřů na 36,69 koruny. Ministerstvo financí však na tuto situaci nehodlá reagovat, což by mohlo učinit snížením spotřební daně u pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot žene nahoru drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Ceny ropy může ještě zvýšit dnešní rozhodnutí EU o vyhlášení ropného embarga proti Íránu. Růst cen u čerpacích stanic v uplynulém týdnu způsobilo také zvýšení distribučních marží zpět na průměrné úrovně. Vysoké ceny navíc mají vliv na nižší spotřebu paliv. Jen v lednu pumpaři hlásí meziroční propad o deset procent.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum lze v příštích dnech čekat pokles cen: „Po delší době přišla příznivá zpráva z měnových trhů, kde koruna posilovala. Výsledkem by měl být pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic, který by se měl pohybovat v řádu desetihaléřů. O něco výraznější by měl být v případě nafty.“

Benzin Natural 95 byl v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji, jeho cena zde za týden vzrostla o 49 haléřů na 36,52 Kč/l. Následoval Zlínský kraj s cenou 36,26 Kč/l. V Praze tankovali řidiči za 36,24 Kč/l. Nejlevnější benzin byl za 35,44 Kč/l v Jihočeském kraji. V Olomouckém kraji stál litr benzinu 35,69 koruny. V Ústeckém kraji se prodával za 35,74 Kč/l.

Tankování
Zdroj: ČT24

Nafta byla nejdražší v Praze, litr zde stál 37,15 Kč. Následoval Jihomoravský kraj s cenou 37,11 Kč/l. V Plzeňském kraji platili motoristé 36,97 Kč/l. Nejlevnější diesel byl za 36,30 Kč/l v Jihočeském kraji. V Olomouckém kraji stála nafta 36,37 Kč/l.

Stát neplánuje snížit spotřební daň, je to prý kontraproduktivní

Společenství čerpacích stanic navrhuje také snížení spotřební daně na naftu, ministr financí Miroslav Kalousek to však odmítá a dodává, že ministerstvo financí neplánuje snížit spotřební daň u pohonných hmot. Ovlivnit tímto způsobem ceny nafty a benzinu, které jsou nyní na rekordním maximu, je podle ministerstva kontraproduktivní. Zároveň to odporuje mezinárodním dohodám. Stát celkem vybere na spotřební dani z litru benzinu zhruba 20 korun.

„Ceny pohonných hmot jsou v současnosti ovlivňovány cenou ropy na světových trzích a kurzovými vlivy. Ministr financí je přesvědčen, že kompenzovat tyto vlivy pohybem sazby spotřební daně je kontraproduktivní,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Navíc je podle něj k tomuto postoji Česká republika vázána i unijní, takzvanou manchesterskou dohodou z roku 2005. „V ní se státy dohodly, že nebudou tímto způsobem zasahovat do daňového systému kvůli výkyvům cen ropy,“ dodal.

Podle Společenství čerpacích stanic vzrostla spotřební daň v souvislosti s přijetím balíčku úsporných opatření od ledna 2010. „Každý správný hospodář je ochoten uznat svou chybu a je také připraven ji napravit. Zatímco zvýšení sazby z ledna 2010 považuje za správné již málokdo, k nápravným krokům vláda doposud nenašla odvahu, energii věnuje spíše hledání výmluv, proč by se na sazbu daně nemělo sahat,“ uvedlo společenství.

Za levnější benzin se bojovalo i v Polsku

Drahým palivům chtějí podle informací Českého rozhlasu učinit přítrž i Poláci. Na protest proti rostoucím cenám pohonných hmot proto dnes tamní řidiči zablokovali čerpací stanice v různých městech po celé zemi a zdržovali dopravu před parlamentem a sídlem premiéra.

Protestující řidiči záměrně tankovali nejmenší povolené množství paliva a stojany blokovali svými vozy, zatímco popíjeli kávu nebo četli noviny. Požadují, aby vláda snížila spotřební daň. Pokud se nic nezmění, tvrdí, že uspořádají další protesty. Vyhrožují, že mohou zablokovat některé dálniční úseky nebo jiné důležité silniční tahy v zemi. Premiér Donald Tusk ovšem nespokojeným majitelům aut vzkázal, že to není v nejbližší době možné – za vysoké ceny prý může souhra řady negativních okolností.  

Kříž v polském Sejmu
Zdroj: ČT24

Konkrétně hodlají řidiči, kteří se připojí k protestu pořádanému občanskou iniciativou, záměrně tankovat nejmenší povolené množství paliva. Poté chtějí na čerpacích stanicích pít kávu a číst si noviny a natankovaný benzin uhradí až později. Jejich vozy přitom budou stále blokovat stojánky s čerpací pistolí, protože podle nařízení nesmí z místa odjet před zaplacením. Ovšem premiér Donald Tusk nespokojeným majitelům aut vzkázal, že to není v nejbližší době možné – za vysoké ceny prý může souhra řady negativních okolností.  

Navzdory dnešním protestům jsou v Polsku nejlevnější pohonné hmoty v regionu a patří i k nejlevnějším v Evropě. Polští motoristé platí za litr benzinu i nafty v přepočtu o několik korun méně než čeští, a do příhraničních oblastí proto jezdí tankovat i někteří Češi.

Nejdražší benzin mají Slováci

Ještě dráž než v Česku je ale u pump v Německu. Také tamní ceny loni překonávaly rekordy. A nahoru jdou neustále i ceny paliv na Slovensku. V porovnání s okolními zeměmi je „slovenský“ benzin dokonce nejdražší.

Vstup Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Stávka italských řidičů kamionů na protest proti rekordně vysokým cenám pohonných hmot dnes pak vážně narušila silniční dopravu v celé Itálii. U dálničních mýt bylo podle agentury AFP zhruba 60 blokád, které vyvolaly kilometrové zácpy. Nejvíce postiženy byly oblasti Lombardie, Piemontu, Kampánie, Apulie a Kalábrie. Večer se situace zlepšila. Podobné protesty se ale podle odborů dají očekávat i v příštích dnech.