Vyschlým Mexikem kráčí karavana hladu

Mexico City – Protestní pochod zvaný karavana hladu uspořádali zemědělci ze severomexického státu Chihuahua. Chtějí tak místní vládu upozornit na problémy, které jejich práci způsobují vleklá sucha, jež severní oblasti Mexika polarizují už od listopadu. Na vrub extrémním přírodním podmínkám padl asi jeden milion hektarů plodin a podle protestujících zemědělců hrozí, že bude nouze o základní potraviny.

Karavana hladu se utábořila v hlavním městě Chihuahuy před budovou ministerstva vnitra a protestující zde dle vlastních slov hodlají zůstat do té doby, než se o jejich problémy začne vláda vážně zajímat. Od kabinetu požadují finanční dotace, které by jim slabý rok pomohly přežít.

„Vláda se nestará o to, co se děje, a ani ve volebním roce nechce pomoci farmářům. Zemědělství přitom není vůbec ziskové, to má dopad i na ostatní lidi,“ upozornil lídr demonstrace Antonio Tiredo Patino.

Několikaměsíční sucho na severu Mexika je nejhorší za posledních sedmdesát let. O přístup k pitné vodě zde přišlo dva a půl milionu lidí, téměř třetina obyvatel země je bez úrody i dobytka. „Je to tragédie, protože prakticky není žádná sklizeň. Nemáme ani na chléb pro domácí spotřebu,“ varoval guvernér státu Durango Jorge Herrera.

Sucho v listopadu ochromilo i jihovýchod sousedních Spojených států, nejvíc zasažena byla Oklahoma a Texas, kde ztráty v zemědělství dosáhly asi pěti miliard dolarů. 

Reportáž Veroniny Hudečkové (zdroj: ČT24)