LG představila nejtenčí OLED televizi na světě

Las Vegas/Soul - Jihokorejská firma LG představila nejužší televizi na světě. Je tenká jen čtyři milimetry a má 55palcovou obrazovku. I díky tomu si na nedávném veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas vysloužila hned několik cen.

OLED televize LG je tenčí než zapalovač nebo čajová lžička, přesto dokáže zobrazovat trojrozměrný obraz ve FULL HD vysokém rozlišení. Navíc podle výrobce spotřebovává méně energie než klasické LCD přístroje, a to díky technologii OLED. 

„OLED displeje jsou brány jako televize budoucnosti. Na druhé straně tam jsou výrobní problémy - většina z nich je sice už odstraněná, ale stále zůstává největším problémem výrobní cena, která je pořád velmi vysoká,“ vysvětluje redaktor portálu Technet.cz Jan Kužník.

Cho Taek-il, šéf plánování produktů LG

„OLED televizor nepotřebuje podsvětlovací panel, proto může být tak tenký. Navíc má prakticky nekonečný kontrastní poměr a jas zůstává stejný, ať už ji sledujete z jakéhokoliv úhlu.“

Technologie OLED využívá organických uhlíkových sloučenin, díky tomu má lepší barvy a lépe snáší rychlé změny obrazu. Výroba takových televizorů je ale stále velmi drahá, výrobci se proto omezují zatím jen na menší displeje. „Nejdřív musíme připravit naše závody na masovou výrobu a zajistit bezporuchovost produktu. Až pak ho pustíme na trh,“ uvádí šéf plánování produktů LG Cho Taek-il. 

55palcová OLED televize LG (zdroj: ČT24)

Svou 55palcovou OLED televizi na veletrhu představil i konkurent Samsung. Ani jeden z výrobců zatím cenu svých výrobků neoznámili. Očekává se ale, že se bude pohybovat kolem pěti tisíc dolarů, tedy zhruba 100 tisíc korun.