Rafinerský gigant Petroplus plánuje insolvenci

Curych - Švýcarská společnost Petroplus, největší nezávislý provozovatel rafinerií v Evropě, požádá podle agentury Reuters o insolvenční řízení. Společnost provozuje pět rafinerií, jejichž souhrnná kapacita představuje zhruba 667 tisíc barelů ropy denně. Petroplus, který zaměstnává více než 2 500 lidí, již minulý týden přiznal existenční problémy a v pondělí bylo zastaveno obchodování s jeho akciemi na burze.

Firma prohlásila, že připravuje žádost o insolvenční řízení ve Švýcarsku. Podobné kroky navíc chystá také v dalších zemích. Petroplus reaguje na požadavek věřitelů, aby v omezeném časovém období splatila dluhy v objemu 1,75 miliardy dolarů (34 miliard korun). „Primárním cílem představenstva Petroplusu je zajištění bezpečného zastavení provozu,“ uvedla společnost. Firma už informovala zákazníky o zastavení veškerých dodávek z britské rafinerie Coryton, uvedla Reuters.

Jean-Paul Vettier, generální ředitel Petroplus

„Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom se vyhnuli takovémuto výsledku. Nakonec jsme se ale nebyli schopni dohodnout s věřiteli na vyřešení problémů kvůli velmi obtížným podmínkám na evropských úvěrových a rafinerských trzích… Jsme si plně vědomi, jaký dopad to bude mít na naše zaměstnance, jejich rodiny a oblasti, ve kterých podnikáme.“

Petroplus už v minulém týdnu avizovala razantní omezení činnosti i počtu zaměstnanců. Podnik se s problémy potýká od konce prosince, kdy mu banky zmrazily revolvingový úvěr. Firma byla kvůli nedostatku peněz na nákup ropy nucena snížit produkci ve svých pěti rafineriích. Ve dvou z nich tak produkce klesla o více než polovinu. Akcie společnosti v uplynulém roce oslabily o více než 90 procent.