Kalousek navrhne vládě 38miliardovou půjčku pro MMF

Praha – Česko by podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) mělo přispět na záchranu eurozóny. Svůj návrh na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve středu předloží vládě. Půjčka by mohla dosahovat až do výše 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun). Kalousek na dnešním jednání evropských ministrů financí nechtěl částku potvrdit, nejdřív chce věc projednat s českými ministry.

„My jsme (z Evropské unie) obdrželi 176 miliard korun. V tomto světle říct, že teď neposkytneme žádnou pomoc, je podle mého názoru morálně neobhajitelné, “ prohlásil šéf českých financí.

Kalousek se při dotazech České televize odmítl k materiálu, který redigoval v pondělí večer před odletem na setkání evropských ministrů do Bruselu, vyjádřit. Zejména nekomentoval konkrétní částku finanční pomoci. O návrhu hodlá nejprve jednat na vládě. 

Ze členů Nečasova kabinetu s půjčkou souhlasí například ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který se nechal slyšet, že Kalouskův návrh podpoří, pokud s ním bude souhlasit Česká národní banka.Podle informací serveru Novinky.cz by měly peníze jít z devizových rezerv ČNB. Vláda by přitom měla ručit centrální bance za případné znehodnocení půjčení peněz a za ušlý zisk. „Je to částka, která je výrazně nižší než původně předpokládaná a blíží se částce, kterou by v přepočtu na hlavu vydávalo Polsko či jiné země,“ řekl Bendl.

Půjčku dnes podpořil také místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier: „Jestliže ostatní země EU nám ze svého rozpočtu takto pomáhají, pak by Česko nemělo zůstat stranou a být se svými partnery solidární.“ Podle něj by částka v desítkách miliard korun neměla být problémem už proto, že nepůjde z rozpočtu, ale z rezerv ČNB. MMF je navíc tím nejsolidnějším dlužníkem, dodal. 

Na prosincovém summitu Evropské unie se její lídři dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Posléze se však unijní země na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

„Pokud vláda ČR ve věci půjčky MMF rozhodne a obrátí se v této souvislosti na Českou národní banku, tak se tím bankovní rada ČNB bude pečlivě a zodpovědně zabývat,“ poznamenal Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB.

Nečas je pro nulovou pomoc, Klaus ji rovnou odmítl

Předseda českého kabinetu Petr Nečas nedávno prohlásil, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Naopak podle Kalouska si Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně. Podle něj by to ale mělo být „neskonale méně“ než navrhované tři miliardy eur. Minulý týden rovněž odmítl informace médií, že Česko MMF půjčí zhruba 50 miliard korun.

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Poté Nečas zdůraznil, že pokud se česká vláda rozhodne zapojit do finanční pomoci eurozóně, poskytne na tento účel „velmi výrazně nižší“ částku než původně požadovaných 3,5 miliardy eur.