Až 4 z 10 Čechů mají rezervy ve finanční gramotnosti

Praha - Zhruba čtyři z deseti Čechů mají významné rezervy ve finanční gramotnosti a špatně se orientují v základních otázkách finančního života. Podle průzkumu, který loni v listopadu uskutečnila mezi 500 respondenty Poštovní spořitelna, se navíc celkem tři čtvrtiny lidí obávají o svou finanční budoucnost.

Češi označili v průzkumu za nejdůležitější oblasti běžného života osobní finance (80 procent), pracovně-právní problematiku (75 procent) a všeobecný přehled (72 procent). „Průzkum ukázal, že lidé sice považují finanční oblast za důležitou, ale vlastní znalosti uvádí jako průměrné,“ přiblížil výkonný ředitel řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

Lidé si totiž podle průzkumu nejvíce věří ve všeobecném přehledu (57 procent), IT problematice (56 procent) a osobní finance (53,5 procenta) jsou až třetí. „Ukázalo se, že lidem úplně stačí, když rozumí základní nabídce finančních institucí, dokážou se vyhnout zbytečným platbám, případně se naučí, jakým způsobem mohou co nejlépe zhodnocovat své peníze,“ doplnil Pospíšil.

Telefonát Aleše Pospíšila (zdroj: ČT24)

Peníze považuje za důležité téměř 90 procent lidí. Kolem 78 procent z nich se domnívá, že každý je zodpovědný za svou finanční situaci. Celkem 36 procent respondentů si stěžuje na nesrozumitelnost finančních produktů.

Češi nejčastěji čerpají informace z finančního světa z médií (TV, rozhlas, tisk, internet) a bank. Naopak minimální roli zde hrají příbuzní, přátelé a škola. „Zjistili jsme, že lidem nejvíc brání v hlubším vzdělávání v oblasti financí nedostatek času, velké množství a komplikovanost informací. Obtížně se v nich totiž orientují. Často také nevědí, na koho se mají v případě potřeby obrátit,“ dodal Pospíšil.