MMF vystrašil snížením výhledu eurozóny

Washington – Mezinárodní měnový fond výrazně zhoršil vyhlídky globální ekonomiky. Její letošní růst snížil o 7 desetin na 3,3 desetiny procenta. Hůř se bude prý dařit i eurozóně, která by se měla vrátit do mělké recese s propadem ekonomiky o půl procenta. Dosud eurozóně předpovídal růst o 1,1 procenta.

Itálii a Španělsku hrozí až dvouletý hospodářský pokles 

Měnový fond zásadně změnil pohled na Itálii a Španělsko, kolem kterých se v poslední době točí velká rizika. Obě tyto země podle MMF čekají dva roky hospodářského poklesu, i když ještě v září jim fond předpovídal růst hrubého domácího produktu. Itálii podle aktualizované prognózy čeká letos propad o více než dvě procenta.

„Oživení globální ekonomiky ohrožují prohlubující se problémy v zemích eurozóny, zatímco jinde lze hovořit jen o křehké stabilitě. Finanční podmínky se zhoršily, vyhlídky růstu jsou potemnělé a rizika dalšího poklesu narůstají,“ píše se v aktualizovaném výhledu.

Rozhovor s Jaroslavem Vostatkem (zdroj: ČT24)

Růst čeká Rusko, Indii i část Latinské Ameriky

Hospodářský růst ve světě tak nadále potáhnou hlavně země v jihovýchodní Asii, především Čína. Té sice měnový fond rovněž předpovídá zpomalení, ve srovnání s jinými zeměmi ale pouze nepatrné. Ve stabilním růstu by letos i příští rok měla pokračovat rovněž Indie, ale také třeba Rusko nebo některé země v Latinské Americe.

Každá země potřebuje vlastní léčebnou kúru

„Je nutno postupovat velmi diferencovaně. Jsou tady země, které mají těžké průsery a je u nich nutná těžká léčebná kúra. Pak jsou zde země, které by si měly své pozice vylepšovat, Česko patří právě do této skupiny. A pokud by se mělo něco dělat kolem státního rozpočtu, tak by to měla být jasně efektivní opatření ve střednědobém horizontu. Ne narychlo zvyšovat DPH nebo něco podobného,“ říká Jaroslav Vostatek, vedoucí katedry veřejné ekonomiky na Vysoké škole finanční a správní.