Evropská komise: Slepice není stroj, ale živá bytost

Praha – Od začátku letošního roku musí všichni čeští zemědělci dopřát nosnicím lepší podmínky k životu. Výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU bude české chovatele stát přibližně 2,8 miliardy Kč. Původní odhady činily 1,6 miliardy. Tuzemští drůbežáři měli k začátku letošního roku vyměněno a zrekonstruováno 80 procent klecí. Zbylá pětina by měla být vyměněna v první polovině letošního roku. Rozdíl pocítí spotřebitelé především na ceně, náklady na chov jsou totiž o 10 až 20 procent vyšší.

Čeští drůbežáři tímto krokem splnili unijní požadavky. České slepice tak mají nové, takzvané obohacené klece. V neobohacených klecích se v Česku nyní žádné nosnice nechovají. Směrnici EU však nesplnilo 15 jiných členských států.

Vejce z takzvaného obohaceného chovu jsou k nerozeznání od těch klasických. Jak na první pohled, tak podle zástupců chovatelů i kvalitou. Lidé za ně přesto zaplatí až o 20 procent víc, aby se uhradily náklady chovatelů.

„Tato směrnice neřeší problematiku kvality vajec. Ta řeší jen kvalitu podmínek chovu,“ říká předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Pozor na vejce z Polska

Spotřebitel bude už brzy kupovat dražší vejce, která ale budou složením prakticky stejná jako dřív. Vyšší cenou budou lidé pokrývat zvýšené náklady farmářům, kteří museli své chovné haly často úplně přestavět. „Největší hrozbou pro český trh je Polsko, které do Česka ve velkém vejce vyváží,“ uvádí Tůmová. Evropská komise minulý týden uvedla, že zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice. Z Polska nebylo od začátku roku do ČR propuštěno přes 2 miliony vajec.

Původ vajec si může ohlídat každý zákazník sám. Pokud je ve značce na vejci zkratka CZ, má jistotu, že ho snesla „šťastnější“ slepice. Zásilky je ale třeba zatím posuzovat každou zvlášť. Řešení, které by kontrolorům usnadnilo práci a umožnilo zastavit třeba veškerý dovoz z Polska, je zatím v nedohlednu.

Co jsou obohacené klece

V takzvaných obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod