Čtvrtletní tržby Applu se blíží rozpočtu ČR

Kalifornie – Společnost Apple vyrazila investorům dech. Po slabším loňském třetím čtvrtletí dokázala v závěru roku zvýšit zisk na více než dvojnásobek. Akcie firmy po výsledcích posílily na historický rekord. Svůj podíl na výsledku má 37 milionů prodaných iPhonů, Vánoce a o týden delší čtvrtletí. Tržby přesáhly 46 miliard dolarů.

„Apple tentokrát udělal výjimku a představil iPhone 4S až na konci třetího kvartálu, to znamená, že veškeré tržby z prodeje tohoto modelu se přesunuly do už tak silného čtvrtého. Druhým faktorem je příznivý produktový mix, který se přesunul právě v prospěch iPhonu 4S, který je momentálně nejdražším modelem iPhonu na trhu,“ říká Branislav Soták, analytik Patria Finance.

Apple je kategorií sám pro sebe

„Pro Apple to bylo mimořádné čtvrtletí. Firma už je kategorií sama pro sebe, žádná jiná technologická ani jiná společnost v historii nic podobného nedokázala,“ tvrdí Brian Marshall, analytik ISI Group.

Skvělé výsledky Apple slibuje i letos. Podle šéfa firmy nedokázala výroba loni na podzim vyhovět zájmu zákazníků, takže se část prodejů přelije do prvního čtvrtletí. A příležitosti firmy tím nekončí. V hledáčku je například pole televizorů. Dále má v hotovosti téměř 100 miliard dolarů, což nabízí nejrůznější formy investic.

Vedle firmy s jablíčkem ostatní už tak nezáří. V úterý po závěru obchodování svými čísly zklamaly Yahoo i výrobce čipů AMD.

Apple vyrazil investorům dech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod