Firmy se při užití IT služeb stále více spoléhají na internet

Praha – Většina firem začíná postupně využívat nový systém využití IT technologií – tzv. Cloud Computing se vyznačuje vyšší efektivitou, lepším přístupem nezávisle na místě připojení a především pohodlím pro uživatele. Jde o poskytování počítačových programů či služeb prostřednictvím internetových serverů, aniž by firma musela nakupovat finančně nákladnější software. Firmy tak mohou k aplikacím přistupovat například pomocí webového prohlížeče, a to prakticky odkudkoliv.

Nabídka takto poskytovaných aplikací se pohybuje od kancelářských aplikací přes systémy pro distribuované výpočty až po operační systémy provozované v prohlížečích, jako je například eyeOS, Cloud či iCloud. V případě zakoupení přes Cloud tak uživatelé neplatí za vlastní software, ale pouze za jeho používání. Pro firmy je takové řešení výhodné především úsporou nákladů a zjednodušení vnitřní IT struktury. „V průměru se hovoří o úspoře 20 procentech, ale záleží na konkrétních příkladech a firmách,“ vysvětluje manažer KPMG Michal Pobuda.

V nějaké podobě služby Cloud Computing podle studie KPMG využívá v současnosti zhruba 40 procent firem, dalších 20 procent na jeho výhody postupně přechází. „Je určen například pro společnosti, které si díky Cloudu mohou dovolit služby, které by si sami v životě nemohli koupit, na druhé straně se jedná o nahrazování běžných věcí jako mailová struktura nebo úložiště dat,“ dodává Pobuda.

Využívání Cloudu také umožní, že počítačové zdroje jsou sdílené mezi všemi uživateli a program je automaticky aktualizovaný, uživatel nemusí do tohoto procesu nijak zasahovat - vše zařídí poskytovatel. V tom se však skrývá také možná komplikace. Právě nezávislost poskytovatele má za následek, že koncový uživatel ztrácí možnost rozhodovat, kterou verzi aplikace používat. Samotné používání přes internet také vyvolává mnoho otázek ohledně bezpečnosti dat.

Rozhovor s Michalem Pobudou (zdroj: ČT24)