Češi si loni půjčili na hypotéky celkem 119 miliard korun

Praha – Zájem lidí spoléhat se při finanční pomoci na peněžní instituce nepolevuje. Banky v loňském roce poskytly českým občanům hypoteční úvěry za celkem 119 miliard korun. V absolutní hodnotě se jedná o 71 088 hypoték. Podle dnes zveřejněných statistik ministerstva pro místní rozvoje tak hypoteční trh zvýšil meziročně o 40 procent. Podle odborníků stojí za zvýšením hlavně nižší DPH, které se promítlo v nákupech nemovitostí, nebo rekordně nízké sazby. Například v prosinci průměrná úroková sazba hypoték klesla na 3,56 procenta, což je nejnižší hodnota vůbec.

Pokud k loňským výsledkům přidáme také hypotéky poskytnuté firmám, obcím a městům, tvoří celoroční výsledek 72 721 hypoték za celkem 141 miliard korun. Rok 2011 byl podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila pro hypoteční trh druhý nejúspěšnější. Letos podle něj objem peněz na hypotéky pravděpodobně klesne a mohl by se pohybovat kolem 100 miliard korun. Sadil letos očekává spíše zvýšení úrokových sazeb. 

Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky:

„Pro Hypoteční banku patří rok 2011 mezi její nejúspěšnější roky. K nejoblíbenějším patřily hypotéky do 85 procent hodnoty zastavované nemovitosti s pětiletou fixní sazbou, což je trend, který by měl v současném období nízkých úrokových sazeb i nadále pokračovat.“

Při koupi nemovitosti Češi preferují stále častěji malé byty. Po letech útlumu jdou lépe na odbyt i starší byty v panelových domech. Ceny bydlení pak stále klesají - nejvíc v Praze. „V regionech jsme viděli pokles zhruba o nějakých 3,5 procenta, v Praze to bylo zhruba od 4 do 5 procent,“ podotkl prezident asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný, podle kterého není situace nijak růžová ani na trhu s realitami, natož pak na hypotečním trhu. 

Preference klientů budou podle Nigrina letos stabilní, zůstane tak ochota řešit bydlení, preference fixních sazeb a hypotéky budou opět hlavně na koupi nebo výstavbu nemovitosti. I v hypotečním bankovnictví poroste význam internetu, podotkl. Podle Novotného aktivita na hypotečním trhu letos mírně poklesne, a to hlavně kvůli zvýšení úrokových sazeb, které očekává již v první polovině roku.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)