MMF: Maďarsko dluh zvládne, pokud ho nestáhne eurozóna

Budapešť - Mezinárodní měnový fond odhaduje, že zadlužení Maďarska bude zvládnutelné i v případě, že tamní ekonomika bude v letošním roce stagnovat. Riziko ovšem hrozí, pokud krize v eurozóně stáhne maďarskou ekonomiku do recese.

Pokud by se maďarská ekonomika dostala do recese, pak by země podle MMF mohla mít potíže zajistit si vnější financování. Maďarsko se teď snaží s Evropskou unií a MMF dojednat záložní úvěr, který by mělo k dispozici právě pro případ, že zhoršení podmínek mu znemožní zajistit si financování v dostatečném objemu a za příznivých podmínek.

Maďarsko letos musí takzvaně překlopit zahraniční dluh v objemu téměř pěti miliard eur (téměř 127 miliard Kč), vedle toho má ale i běžné splátky úvěru v domácí měně. Jednání s EU a MMF ale váznou, neboť Maďarsko zavedlo ústavní změny, s nimiž zahraniční instituce nesouhlasí. Jde hlavně o změnu zákona o centrální bance.

„Přestože Maďarsko nad řadou externích faktorů nemá kontrolu, vhodná kombinace politických kroků, která zabrání nahodilým intervenčním krokům z loňska a posílí ekonomické instituce, může snížit pravděpodobnost nepříznivého scénáře, kdy by Maďarsko ztratilo přístup na trh,“ stojí ve zprávě MMF.

MMF na letošní rok Maďarsku předpovídá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,3 procenta, zřejmě jej ale bude muset podrobit revizi. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) v nejnovější prognóze počítá v Maďarsku s propadem HDP o 1,5 procenta.

Ministři financí EU varovali, že by Maďarsku mohli pozastavit čerpání rozvojových fondů, pokud Budapešť nebude schopna dostatečně snížit deficit rozpočtu.