Fed se ve finanční politice bude řídit také inflací

Washington - Americká centrální banka (Fed) se přiklonila k praxi některých dalších centrálních bank ve světě a vůbec poprvé zavádí takzvané cílování inflace. To znamená, že bude měnovou politiku provádět mimo jiné i s ohledem na vývoj inflace. Fed si stanovil, že v dlouhodobém výhledu je pro americkou ekonomiku nejvhodnější inflace v blízkosti dvou procent.

Zavedení inflačního cílování je považováno za velké vítězství pro šéfa Fedu Bena Bernankeho, který tento přístup prosazoval. Inflační cílování například už dlouho uplatňuje rovněž Evropská centrální banka (ECB), která chce mít inflaci dlouhodobě těsně pod dvěma procenty.

Fed zároveň zveřejnil aktualizovaný výhled ekonomiky, v němž na letošní rok předpovídá hospodářský růst v rozpětí 2,2 až 2,7 procenta. To je horší výhled než v předchozí prognóze z loňského listopadu, kde centrální banka počítala na letošní rok s růstem hrubého domácího produktu v pásmu 2,5 až 2,9 procenta.

Trochu optimističtější je Fed u vývoje nezaměstnanosti, kde letos počítá s jejím poklesem na 8,2 procenta. V listopadové předpovědi ještě hovořil o míře 8,5 procenta. Na rozdíl od inflace ale zaměstnanost Fed nemá v úmyslu cílovat, protože trh práce z větší části neurčují měnové faktory.

Americká centrální banka dnes podle očekávání nechala základní úrok beze změn v pásmu nula až 0,25 procenta, kde jej drží od konce roku 2008. Banka ale překvapivě oznámila, že blízko nuly chce mít základní úrok alespoň do konce roku 2014, zatímco dosud slibovala velmi nízké sazby minimálně do poloviny roku 2013.

Vydáno pod