Japonská vláda převezme provozovatele Fukušimy

Tokio - Japonská společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která provozuje jadernou elektrárnu ve Fukušimě, přestala klást odpor vůči snaze vlády napumpovat do podniku asi jeden bilionů jenů (zhruba 251 miliard korun, tedy 12,8 miliardy dolarů). Podle japonských médií se otevírá cesta k úplnému zestátnění podniku. V celosvětovém srovnání půjde o jednu z největších státních intervencí mimo bankovní sektor.

Účet za katastrofu ve Fukušimě narůstá. TEPCO musí odstavit elektrárnu, vyčistit zamořenou oblast a odškodnit obyvatele, kteří v souvislosti s havárií utrpěli zdravotní či majetkovou újmu. Celkové náklady se mají vyšplhat na více než na 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun). Šéfové firmy se státní pomoci dlouho bránili, nechtěli přijít o kontrolu nad společností. Podnik teď zřejmě převezme vláda.

Stát na převzetí zřejmě vydělá

Management společnosti TEPCO se finanční pomoci od státu dlouho bránil. Obával se totiž, že nad firmou ztratí kontrolu. K tomu ale dosavadní vývoj tak jako tak směřuje. „Hodnota společnosti klesla o 90 procent. Stát kupuje relativně hodně podhodnocené aktivum, které má hodně dodavatelů a odběratelů. Myslím si, že by to mohlo fungovat, mohli by na tom vydělat,“ míní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Investice se má státu vrátit do sedmi let. Teď ale nastane boj o podíly – jak kabinet, tak i vedení firmy by rádi kontrolovali v TEPCO nadpoloviční podíl. 

Cesta k zestátnění TEPCO (zdroj: ČT24)

V zemi mezitím probíhají zátěžové testy zbylých reaktorů, na které mají dohlížet inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Máme několik návrhů a doporučení, s kontrolou ale ještě nejsme hotovi,“ vysvětluje inspektor Mezinárodní agentury pro atomovou energii James Lions. Například společnost Kansai už dokončila zkoušky dvou z celkem čtyř svých reaktorů. 

Proti přítomnosti inspektorů ale protestovali protijaderní aktivisté, kteří pochybují i o důvěryhodnosti mezinárodní agentury. Definitivní verdikt inspektorů padne v úterý 31. ledna. Nepočítá se ale s tím, že by nechali odstavit další jadernou elektrárnu. 

TEPCO zásobuje elektřinou skoro 45 milionů lidí, což je více než třetina japonské populace. Elektrárnu ve Fukušimě loni v březnu zničilo mohutné zemětřesení a následná přílivová vlna. Jaderná katastrofa, kterou havárie způsobila, byla nejhorší od havárie jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986. Japonci proto zvažují, jak by u nich měla jaderná energetika v budoucnu vypadat.

Vydáno pod