Merkelová: Až překonáme krizi, Evropa bude ještě atraktivnější

Davos - Německá kancléřka Angela Merkelová je proti výraznému posílení evropského záchranného fondu. Řekla to na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. S požadavkem na silnější fond přišel Mezinárodní měnový fond a některé evropské státy.

Vrátit ztracenou důvěru je hlavním receptem Angely Merkelové, jak Evropu vyléčit. Kancléřka vyzvala Evropskou unii, aby se chovala víc jako centrální vláda. Jednotlivé státy by se pak měly do procesu větší integrity zapojit třeba tím, že omezí vlastní suverenitu ve prospěch evropského společenství.

„Evropa je a bude ještě atraktivnější pro zahraniční investory, až překonáme krizi eurozóny. A my ji překonáme. Tím jsem si absolutně jistá,“ prohlásila Merkelová na fóru.

Problémy se hromadily řadu let, a proto nelze čekat, že se je podaří odstranit jedním rozhodnutím. Evropa podle Merkelové postrádá hlavně politické struktury, které by umožnily euru správné fungování. Důležité je poučit se z minulých chyb.

Světové ekonomické fórum v Davosu
Zdroj: World Economic Forum/Swiss Image/Nadja Simmen

"Jsme připravení pomáhat zemím, které pomoc potřebují. Musíme mít společnou rezervu, musíme mít fiskální rámec opatření, který bude zahrnovat víc než jen úspory. Ale nakonec to vždycky skončí jen u debaty o úsporách. Ty ale růst nepřinesou, říká Joseph Stiglitz, laureát Nobelovy ceny za ekonomii.

Účastníci fóra taky shodně opakují, že proti krizi je třeba jednat hlavně rychle. Jak konkrétně, to zatím v diskusích chybí. Fórum ale ještě nekončí, trvat bude do neděle. Vystřídá se na něm 2 600 politických a ekonomických špiček světa.

Příjmy = výdaje

„Největší obětí je, že vlády se musí naučit žít s konsolidovanými rozpočty. Není možné žít s vysokými deficity. Příjmy je potřeba přizpůsobit výdajům, což bude bolet především v zemích, kde si zvykli na poměrně velké deficity,“ říká Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR.