Hyundai loni dosáhl rekordního zisku

Soul - Čistý zisk největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor v loňském roce stoupl o více než třetinu na rekordních 8,1 bilionu wonů (téměř 140 miliard Kč), a to především díky růstu poptávky na domácím trhu i v zahraničí. V samotném čtvrtém čtvrtletí se čistý zisk meziročně zvýšil o 38 procent na dvě miliardy wonů.

Automobilka letos hodlá zvýšit celosvětový prodej téměř o šest procent na 4,29 milionu vozů. V Evropě počítá s nárůstem o více než 15 procent na 465 000 vozů, a to mimo jiné díky nové verzi modelu i30, kterou tento měsíc začala sériově vyrábět ve své české továrně. V USA hodlá Hyundai zvýšit prodej o 4,5 procenta na 675 000 vozů.

Společnost nicméně upozornila na nejistotu ohledně vývoje světového automobilového trhu a na přetrvávající finanční problémy v evropských zemích. Dodala, že očekává ostřejší konkurenci ze strany amerických automobilek.

Hyundai předpokládá, že celková poptávka po automobilech v Evropě letos klesne o 4,5 procenta na 14,4 milionu automobilů. „Cenová konkurence by mohla v Evropě přechodně zesílit,“ uvedla firma. Upozornila však, že hodlá využít obtížných podmínek ke zvýšení svého podílu na evropském trhu.

Hyundai tvoří společně se sesterskou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Automobilky Hyundai a Kia byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. Firmy však v posledních letech zapracovaly na svých problémech s designem i kvalitou, a úspěšně konkurují ostatním značkám.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.