Chalupu čeká diskuse o rozdělení výnosů z emisních povolenek

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa bude půl roku diskutovat se zástupci průmyslu, stavebnictví, bytových družstev a ekologů o využití výnosu z prodeje emisních povolenek na zateplování domů. Ministerstvo počká, až skončí program Zelená úsporám, následně začne s programem novým. Výtěžek z povolenek by měl směřovat do energetických úspor, nových technologií a protipovodňových opatření.

Výnos z plánované aukce emisních povolenek nedokáže ministerstvo zatím odhadnout. Nejvíce optimistický scénář počítá v roce 2013 s výnosem 6,4 miliardy korun, z čehož by polovina byla vynaložena na ochranu životního prostředí. V případě, že by ceny povolenek zůstaly na současné úrovni, činil by výnos pouze 3,15 miliardy, takže na ochranu prostředí by mohlo jít 1,5 miliardy korun.

Protože si Česko vybralo, že firmám bude ze začátku období 2013 až 2020 dávat větší podíl povolenek zdarma, bude výnos z aukcí nejprve nižší. V roce 2013 má projít aukcemi 30 procent emisních povolenek.

Chalupa se chce se zástupci organizací dohodnout, co bude ze získaných peněz podporovat. Nový program by podle něj neměl být tak štědrý jako Zelená úsporám, která umožňuje žadatelům získat od státu až 60 procent nákladů. Stát by mohl na zateplování přispívat zhruba 30 až 40 procenty. Na dotace si nicméně budou moct na rozdíl od současnosti sáhnout i majitelé novostaveb, obce a univerzity.

„Dá se téměř s jistotou tvrdit, že to nebude program, kde průměrná míra dotace činí kolem 60 až 70 procent. Bude to podstatně méně úročené,“ říká Ivo Hlaváč, náměstek ministra životního prostředí.

Ministerstvo nyní zvažuje, jak program rozdělí. Kolik bude určeno na veřejné stavby, kolik na privátní a kolik na rekonstrukce, jaký podíl budou mít novostavby. Chce se vyhnout problémům, které provázaly administraci Zelené úsporám.

Ministerstvo chce nejprve počkat na skončení Zelené úsporám, pak teprve zahájí nový podpůrný program. Norma říká, že do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Vydáno pod