Pražští taxikáři se bouří proti levnější konkureci

Praha - Vysoké ceny pohonných hmot se nelíbí taxikářům. A ti pražští se rozhodli jednat. Chtějí společně tlačit na magistrát a docílit zvýšení maximální ceny na kilometr i zavedení minimální kilometrové sazby. Stanovením minimální sazby chtějí vyrazit z rukou trumf levnější konkurenci.

Drahá nafta taxikáře znepokojuje. Zdražit nemůžou, proto chtějí zavést tzv. minimální cenu za kilometr, která by podle nich měla činit 24 korun. Chtějí tak z trhu vytlačit společnosti, které jsou schopné jezdit za velmi nízké ceny. „Minimální cenu by měl stanovovat trh, nemělo by to být řešeno nějakou podpisovou akcí a nebo nějakým nařízením. Je tady maximální cena, to se dá vcelku pochopit,“ nesouhlasí s podpisovou akcí kolegů Pavel Nytra, provozní manažer Kurýr Taxi.

Levná konkurence nás ničí, zakažte ji

Právě na přepravce, kteří jezdí pod 20 korun za kilometr, chtějí taxikáři zaútočit podpisovou akcí. Velké taxislužby tvrdí, že levnou konkurenci nejsou schopné dlouhodobě unést. Některé proto omezují provoz. Jiným vadí, že nemůžou obnovovat vozový park a vybírat si kvalitní řidiče. 

Za jeden kilometr jízdy taxíkem zaplatíme v současnosti maximálně 28 korun. Pražský magistrát cenu počítal v době, kdy pohonné hmoty stály necelých 30 korun. Při současných cenách za naftu taxikáři ročně zaplatí o 19 200 korun víc. „Rušíme pobočky, snižujeme počet pracovníků, které můžeme postrádat, snižujeme náklady na telefony,“ popisuje praxi Slávka Harazimová ze společnosti Drink SOS. 

Podpisovou akci chtějí taxi služby skončit v polovině února, potom žádost o stanovení minimální ceny předat magistrátu a ministerstvu financí. Ministerstvo se do akce aktivně zapojilo již nyní. Ceny sice regulovat nemůže, ale chce, aby pražský magistrát do března kalkulace prověřil.