Český antivir AVG vstoupí na newyorskou burzu

New York - Společnost AVG vstoupí jako první česká firma na newyorskou burzu. Výrobce antivirových programů nabízí v rámci úpisu osm milionů akcií. Hodnota firmy by se měla přiblížit miliardě dolarů.

Za jednu akcii chce AVG dostat 16 až 18 dolarů. V Americe tak bude při vstupu na burzu patřit k nejdražším titulům v odvětví. Zdůvodňuje to svými dobrými výsledky. Za poslední tři roky totiž víc než zdvojnásobila tržby i zisk. „Trh antivirové ochrany se už momentálně netýká pouze osobních počítačů. Rozšiřuje se i do ochrany webových stránek a postupně i do ochrany mobilních telefonů, které přecházejí na operační systémy a fungují tak podobně jako osobní počítače,“ uvedl Pavel Ryska, analytik J&T Banky. 

„Nabídneme 4 miliony nových akcií, současní vlastníci odprodají další 4 miliony. Získané peníze chceme využít na nákup technologií a akvizice,“ informuje AVG. Mezi hlavní současné vlastníky, kromě managementu, patří firma Grisoft, ze které AVG Technologies vznikla, a dále Intel Capital nebo TA Associates. Firma dosud vydělávala především na placených produktech, které rozšiřují bezplatnou antivirovou ochranu, kterou využívá přes sto milionů lidí. Za služby platí asi 15 milionů zákazníků. Na americkou burzu míří z jasného důvodu. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„NYSE společnost láká velkým počtem investorů, kteří jsou schopni společnosti svěřit svůj kapitál,“ uvedl Ryska. Kromě AVG už se na burzách ve Spojených státech obchodují akcie CME, vlastníka televize Nova, a Kit Digital, která je z Česka řízená. Před měsícem zažádala o vstup na americkou burzu i společnost Avast Software. Ryze česká firma ale bude na americkém akciovém trhu stále chybět - Avast i AVG mají totiž z daňových důvodů sídlo v Holandsku.

Vydáno pod