Sítě jsou opět přetížené kvůli solárním elektrárnám

Praha - ČEZ a E.ON začaly od začátku roku opět připojovat domácí fotovolatické systémy do sítí. Skončil stop stav, který platil dva roky a znemožnil rozvoj malých střešních elektráren. Stop stav ale může zase brzy začít platit. E.ON už teď hlásí další přetížení.

Přes 2 000 žádostí o připojení do sítě ČEZ a E.ON za měsíc - takový je zájem domácností, které chtějí využívat solární energii. Prostor v síti otevřel ČEPS, který provozuje přenosovou soustavu. Začal totiž regulovat výkon velkých solárních elektráren. Limity však nejsou nafukovací. A tak E.ON krátce po otevření možnost připojení opět zavřel. Ani v síti ČEZ není možné připojit se všude. Domácnosti už neuspějí v oblastech Karlovarska, na jihu Středočeského kraje nebo na severní Moravě. 

„Z instalovaného výkonu, které udával ČEPS, se na distribučním území ČEZ nachází zhruba polovina. Aktuálně se ten počet schválených žádostí pohybuje v řádu desítek,“ informoval Martin Schreier, mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje. 

Zájem o fotovoltaiku tak trvá i přes radikální propad podpory od státu. Loni se snížila o 45 procent a letos o dalších 22 procent. Solární panely třeba na střeše domků nebo malých firem se tak majitelům zaplatí za patnáct let.

Sítě jsou opět přetížené (zdroj: ČT24)