Nafta i benzin opět podražily

Praha - Ceny pohonných hmot se v minulém týdnu opět vyšplhaly na rekordní hodnoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil o 60 haléřů na průměrných 36,25 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 69 haléřů, tedy 36,91 koruny za litr, vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Také podle jejích pondělních údajů dále rostly a dostaly se na nové rekordní hodnoty.

Benzin Special 91 podle statistiků zdražil o 44 haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 35,27 korun za litr. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem zdražil o pět haléřů na 17,46 korun za litr. Podle pondělních údajů firmy CCS nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 56 haléřů na 36 korun za litr. Cena nafty se zvýšila o 68 haléřů na 36,69 korun za litr.

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS se ceny stále drží na rekordních hodnotách, v uplynulém týdnu spíše stagnovaly. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se snížila o jeden haléř na 35,95 koruny za litr. Nafta zdražila o dva haléře na 36,66 koruny za litr.

Za drahé pohonné hmoty může drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Ceny může ještě zvýšit pondělní rozhodnutí Evropské unie o vyhlášením ropného embarga proti Íránu. Zdražení u čerpacích stanic v uplynulém týdnu způsobilo také zvýšení distribučních marží; ropa však na konci minulého týdne zlevnila.