Německo odmítá další navyšování záchranných fondů

Brusel - Německo je zásadně proti dalšímu zvyšování prostředků v záchranných fondech eurozóny. Na schůzce evropských ministrů zahraničí v Bruselu to dnes podle agentury DPA oznámil šéf německé diplomacie Guido Westerwelle. Ministr chce, aby se místo posilování fondů země postižené dluhovou krizí spíš snažily prosadit reformní programy.

Guido Westerwelle, německý ministr zahraničí

„Nerozumím tomu, proč bychom měli při každé politické akci pokaždé ukazovat nové miliardové částky. Rozhodující je, aby země, které volají po solidaritě, uskutečnily své reformní programy.“ 

Současně ministr odmítl názory, že Německo není dostatečně solidární s ostatními evropskými státy. „Německo je příkladem evropské solidarity. Celkem jsme dali k dispozici přes 200 miliard eur,“ prohlásil.

„My Němci neočekáváme od nikoho v Evropě víc, než co chceme po svých občanech. Jen těžko ale můžeme daňovým poplatníkům v Německu vysvětlit, že mají dělat věci, které jiní dělat nechtějí. A přitom zároveň tyto jiné země chtějí peníze, které Němci na daních odvádějí,“ zdůraznil Westerwelle.

Guido Westerwelle
Zdroj: ČT24

Šéf německé diplomacie také požadoval, aby Evropská komise dohlédla na vhodnější využívání peněz z evropských strukturálních fondů: „Nerozumím tomu, proč se prostředky ze strukturálních fondů používají ke stavbě stojanů na kola, když by je bylo možné použít ke zlepšení konkurenceschopnosti slabých evropských zemí.“

Vydáno pod