ČR by mohla od roku 2014 snadněji získávat evropské peníze

Praha – Od roku 2014 by mělo být jednoduší čerpání dotací z evropských fondů. Úřady se ale zaměří na důkladnou kontrolu jednotlivých výdajů financovaných z prostředků Evropské unie. K přísnějším kontrolám stát přikročí kvůli problémům s čerpáním dotací v některých operačních programech.

„Už nyní se zavádí například přísnější kontrola zadávacích dokumentací a je to určitě něco, co by mělo platit i v programovém období od roku 2014,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) již brzy vládě navrhne, aby žadatelé o dotace mohli v příštím obdobím komunikovat s úřady elektronicky. Na internetu by mělo být možné na jednom místě najít pohromadě všechny aktuální i plánované dotační výzvy, popsal náměstek jeden z dalších návrhů na zjednodušení čerpání dotací.

"Smyslem celého procesu je zjednodušit administraci, odstranit legislativní bariéry a zkrátit administrativní lhůty. Myslíme si, že je možné celý systém elektronizovat,“ podotýká Braun.

Čerpání dotací se v minulosti potýkalo s problémy

Tuzemské čerpání evropských dotací doprovází v posledním roce řada problémů. Nejnověji Evropská komise (EK) pozastavila ministerstvu školství proplacení dotací za zhruba 1,2 miliardy korun, uvedl ve čtvrtek server Česká pozice. Opatření se ale netýká příjemců dotací. Peníze jim úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu, dotace Brusel proplácí až zpětně. Peníze EK aktuálně neproplácí ani operačnímu programu Doprava a regionálnímu programu Severozápad. „Zatím to jsou jen podezření, dosud nebyla příležitost to projednávat v České republice,“ poznamenal dnes náměstek Braun.

Původně se pozastavení týkalo i programů Jihozápad a Podnikání a inovace, peníze pro ně už ale EK loni odblokovala. Problémy s takzvanou certifikací dotací u EK začaly v prvních měsících loňského roku, kdy se u přidělování peněz z programů Severozápad a Jihozápad objevilo podezření z korupce, u dalších programů měla zase EK pochybnosti o správnosti dotací některým projektům. Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 30,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je o zhruba 17 miliard korun méně než o rok dříve. Pokles byl způsoben revizí národních účtů a pozastavením plateb kvůli problémům s některými operačními programy.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 798 miliard korun. Čeští příjemci už z této částky dostali proplaceno 308 miliard, tedy zhruba 39 procent. Kolik peněz bude mít Česko v EU k dispozici od roku 2014, zatím jasné není.

Podle již dřívějších vyjádření zástupců MMR je ale možné, že to bude méně peněz než v aktuálním období. V dubnu má vláda dostat z MMR rozpracovaný návrh priorit, na které bude chtít Česko v období 2014-2020 unijní dotace čerpat. Současně úřad kabinetu předloží návrh na novou strukturu operačních programů. „Nebude 17 hlavních operačních programů jako nyní, pokusíme se jejich počet výrazně snížit,“ zopakoval dnes náměstek již dříve oznámený záměr ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského.