Chytrý dům: Více bezpečí, úspor, pohodlí a volného času

Praha – Chytrý dům vám nabídne téměř vše. Zákazníci hodně slyší na úsporu energie a bezpečí domácnosti, což tyto moderní systémy poskytují. K rozvoji oboru přispěla paradoxně krize, která tlačí lidi k úsporným opatřením a šetřivosti. Pro toho, kdo si hi-tech vybavení může dovolit, to zní určitě lákavě. Inteligentní elektroinstalace je o 15 až 20 procent náročnější na finance, ovšem na energii je úspora až třicet procent za rok.

Chytré bydlení v Česku vyhledává nyní kolem dvou až třech procent lidí. Ve světě je však tento podíl mnohonásobně vyšší, například v USA je to 20 až 30 procent. Prostor pro růst tohoto odvětví u nás tedy určitě je.

Na dotyk garáž, kamera, kávovar nebo světla

„Je to poměrně mladý obor, není to dáno jenom ČR, ale tím, že technologie dozrály. Napomohl tomu rozvoj tabletů a chytrých telefonů, které pomocí dotyků naučily lidi ovládat poměrně složité technologie, jako e-mail, internet, výběr písniček a hry. My jsme se pak s touto vlnou svezli,“ říká Jan Průcha, předseda představenstva Insight Home.

Na co se zákazníci soustředí

„V dnešní době je pro zákazníky na prvním místě bezpečnost, což znamená zabezpečovací systémy, kamery, hlídání potomků, aby se nedostaly k bazénu atd.. Pak jsou tu úspory za teplo a následně pohodlí,“ tvrdí Jan Rada, obchodní zástupce Insight Home.

Velkou roli hrají ženy

Vzhledem k času strávenému v domácnosti, jsou to právě ženy, které navrhují systémy, které by chtěly mít a které by jim usnadnily život. Není se pak čemu divit, když se v domě objeví dálkový ovladač na kávovar či varnou konvici.

Kdo má o technologie zájem

Když už si takovýto dům chce někdo pořídit, nesmí mít hluboko do kapsy. Proto se mezi zákazníky objevují lidé se solidním postavením, kteří mají s domy zkušenosti, nejčastěji ve věku 35 až 40 let.

Výhodou je kontrola na dálku

Velkým „plus“ chytrých domácností je bezpečí. Nemovitost můžete zkontrolovat pomocí telefonu či iPadu odkudkoliv, kde je připojení na internet. Na dálku je možno ovládat všechny funkce domu.