Česko se chce účastnit summitů eurozóny

Brusel - Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga bude Česká republika na pondělním summitu EU v Bruselu usilovat o zajištění účasti na budoucích summitech eurozóny. Vrcholná schůzka bude dolaďovat podobu nového paktu rozpočtové kázně.

Státy stojící mimo eurozónu se chtějí eurosummitů účastnit, nikoli na nich spolurozhodovat. Argumentují hlavně tím, že rozhodnutí eurozóny mají dopad i na ně.

„Měli bychom tam být slyšeni a hlavně bychom měli sledovat, co se děje,“ vysvětlil požadavek České republiky i dalších zemí stojících mimo eurozónu Schwarzenberg.

Rozpočtový pakt by měl zpřísnit rozpočtový dohled v EU a zajistit účinnější vymáhání dohodnutých fiskálních pravidel. Platit by měl pro členy eurozóny. Ostatní státy EU se k němu ale mohou připojit, ovšem jeho ustanovení by pro ně platila až po zavedení společné evropské měny.

Česká vláda tento týden podmíněně souhlasila s připravovaným dokumentem. Zda se k němu připojí, ale rozhodne až podle finálního textu, který ze summitu vzejde. Pakt by pak bylo podle ní ale také třeba ratifikovat ústavní většinou v parlamentu či referendem.

To, zda by měl premiér Petr Nečas oznámit rozhodnutí o připojení ČR k paktu už v pondělí, nechtěl ministr příliš komentovat. „To je na něm. Nebudu se vyjadřovat k tomu, co udělá pan premiér,“ řekl. „Já bych to samozřejmě podepsal, to jsem už několikrát pravil,“ dodal v reakci na dotaz, jak by postupoval on.